Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20160301150734041403 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Podstawy gastronomii / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak.
Okładka pozycji Podstawy gastronomii

Podstawy gastronomii

Autor: Milewska, Mariola.




Książka stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii. Zawiera on: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezentację produktu gastronomicznego od strony jego atrakcyjności w turystyce, wybrane organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne, rolę informacji i promocji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.


Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak.
Hasła:Gastronomia
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2010.
Opis fizyczny:364 s. : il. ; 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. przy rozdz.
Przeznaczenie:Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
Powiązane zestawienia:Gastronomia
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Rozdział 1. Zarys historii gastronomii
  2. 1.1. Historia gastronomii na świecie
  3. 1.2. Historia gastronomii w Polsce
  4. Rozdział 2. Elementarne zagadnienia gastronomii
  5. 2.1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej
  6. 2.2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych
  7. 2 2.1. Kryteria klasyfikacji placówek gastronomicznych
  8. 2.2.2. Klasyfikacja branżowa placówek gastronomicznych
  9. 2.2.3. Klasyfikacja urzędowa (prawna) placówek gastronomicznych
  10. 2.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii
  11. Rozdział 3. Podstawowe wyposażenie gastronomiczne
  12. 3.1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego
  13. 3.2. Podstawowe instalacje w gastronomii
  14. 3.3. Wyposażenie zaplecza
  15. 3.4. Wyposażenie frontu
  16. Rozdział 4. Produkt gastronomiczny
  17. 4.1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego
  18. 4.2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego
  19. 4.3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego
  20. 4.3.1. Asortyment potraw i napojów a karta menu
  21. 4.3.2. Obsługa klienta
  22. 4.3.3. Zewnętrzny wygląd obiektu
  23. 4.3.4. Wystrój wnętrza
  24. 4.3.5. Usługi dodatkowe
  25. 4.3.6. Inne cechy usługi
  26. 4.4. Cykl życia produktu gastronomicznego
  27. Rozdział 5. Atrakcyjność produktu gastronomicznego w turystyce
  28. 5.1. Gastronomia a turystyka
  29. 5.2. Gastronomia jako produkt turystyczny
  30. 5.2.1. Produkty proste: usługa i rzecz
  31. 5.2.2. Produkt turystyczny- impreza (pakiet turystyczny)
  32. 5.2.3. Produkt turystyczny- wydarzenie
  33. 5.2.4. Produkt turystyczny- obiekt
  34. 5.2.6. Produkt turystyczny- szlak
  35. 5.2.7. Produkt turystyczny- obszar
  36. 5.3. Produkty tradycyjne i regionalne
  37. Rozdział 6. Ważne osobistości świata gastronomii
  38. 6.1. Święci i patroni gastronomii
  39. 6.1.1. św. Marta
  40. 6.1.2. św. Sabina
  41. 6.1.3. św. Maciej Apostoł
  42. 6.1.4. św. Wawrzyniec
  43. 6.1.5. św. Jan Leonardi
  44. 6.1.6. św. Klemens Hofbauer (Dworzak)
  45. 6.2. Wielcy europejscy gastronomicy
  46. 6.2.1. Gillaume Tirel (Taillevent)
  47. 6.2.2. M. Boulanger
  48. 6.2.3. Anthelme Brillat-Savarin
  49. 6.2.4. Marie Antoine Careme
  50. 6.2.5. Franz Sacher
  51. 6.2.6. Auguste Escoffier
  52. 6.2.7. Paul Bocuse
  53. 6.3. Wielcy polscy gastronomicy
  54. 6.3.1. Mikołaj Wierzynek
  55. 6.3.2. Stanisław Czerniecki
  56. 6.3.3. Jerzy Franciszek Kulczycki
  57. 6.3.4. Wojciech Wincenty Wielądek
  58. 6.3.5. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
  59. 6.3.6. Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane)
  60. 6.3.7. Zdzisław T. Nowicki
  61. 6.3.8. Kurt Scheller
  62. Rozdział 7. Organizacje i stowarzyszenia związane z gastronomią i gastronomiczne
  63. 7.1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia
  64. 7.1.1. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)
  65. 7.1.2. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
  66. 7.1.3. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA)
  67. 7.1.4. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC)
  68. 7.1.5. Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich (WACS)
  69. 7.1.6. Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji (EMRA)
  70. 7.1.7. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA)
  71. 7.2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce
  72. 7.2.1. Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy (PIGRiH)
  73. 7.2.2. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG)
  74. 7.2.3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC)
  75. 7.2.4. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników (SPKiC)
  76. 7.2.5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA)
  77. 7.2.6. Stowarzyszenie Sommelier Polski (SSP)
  78. 7.2.7. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL)
  79. Rozdział 8. Promocja i informacja w gastronomii
  80. 8.1. Promocja
  81. 8.1.1 Definicja i rodzaje działań promocyjnych
  82. 8.1.2. Reklama
  83. 8.1.3. Public relations
  84. 8.1.4. Sprzedaż osobista
  85. 8.1.5. Promocja sprzedaży
  86. 8.1.6. Targi gastronomiczne
  87. 8.2. Źródła informacji branżowej
  88. Rozdział 9. Trendy w rozwoju gastronomii
  89. 9.1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny
  90. 9.2. Demografia
  91. 9.3. Ekonomia
  92. 9.4. Świadomość, edukacja
  93. 9.5. Zdrowie
  94. 9.6. Styl życia
  95. 9.7. Zwyczaje żywieniowe
  96. 9.8. Turystyka, czas wolny
  97. 9.9. Sztuka i kultura
  98. 9.10. Technologie informatyczne
  99. 9.11. Ekologia (ochrona środowiska- zrównoważony rozwój- naturalna żywność).

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 64 C
Numer inw.: 71360
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31

Sygnatura: 64
Numer inw.: 50776
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 49.525
Numer inw.: 49525
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 12518
Numer inw.: 12518
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Hotelarstwo : organizacja i funkcjonowanie obiektów noclegowych  1Okładka książki  Hotelarstwo : podstawowe wiadomości  2Okładka książki  Podstawy gastronomii : od żywności do turystyki kulinarnej  3




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy