Polskie tradycje świąteczne
Autor: Szymanderska, Hanna.
"Polskie tradycje świąteczne" to książka wyjątkowa. Dzięki niej poznamy historię świąt, związane z nimi obrzędy, wierzenia i zwyczaje, prześledzimy, jak zmieniały się z biegiem lat. Nieodłącznym elementem wszystkich uroczystości jest jedzenie. W naszej książce nie mogło zabraknąć przepisów na potrawy, które obowiązkowo znajdowały się na polskim stole dawniej, nie wyobrażamy sobie wielu świąt bez nich i dziś.
Odpowiedzialność: | Hanna Szymanderska. | ||||||
Hasła: | Kucharstwo - Polska Obrzędy - Polska Obyczaje - Polska Święta - chrześcijaństwo - Polska | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Świat Książki - Bertelsmann Media, 2003. | ||||||
Opis fizyczny: | 367 s. : il. ; 25 cm. Uwagi: | Indeks. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp nr 140
ul. Mozarta 1 (V piętro)
tel. 22 847 77 31
Dostępna na zamówienie
Sygnatura: 39 Magazyn
Numer inw.: 2373
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Notka biograficzna:
Szymanderska, Hanna
Popularna dziennikarka i pisarka kulinarna, wybitna specjalistka od polskiej kuchni regionalnej. Urodziła się w 1944 roku w Rykach, zmarła 11 września 2014 roku w Skarżysku-Kamiennej. Napisała kilkadziesiąt poczytnych książek kulinarnych, między innymi: "Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej", "Na polskim stole", "Polska Wigilia", "Polska Wielkanoc", "200 potraw z warzyw", "Polska kuchnia myśliwska", "100 potraw ze śledzia", "Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie", "Smakosz warszawski: potrawy dawne i nowe", "Polskie tradycje świąteczne", "Kuchnia polska: potrawy regionalne". [>>]