Kuchnia postna : przepisy dawne i nowe
Autor: Szymanderska, Hanna.
Przepisy i opowieści o tradycjach postnych w Polsce i na świecie. Każda z książek kucharskich znanej autorki jest także książką o tradycjach kuchni. Przejrzyście zredagowanym, dawnym i nowym przepisom na dania bezmięsne - tyleż postne i pokutne, co po prostu lekkostrawne - towarzyszy ciekawa opowieść o historii i znaczeniu postu, zarówno w katolicyzmie, jak judaizmie czy islamie.
Odpowiedzialność: | Hanna Szymanderska. | ||||||
Hasła: | Post Potrawy jarskie Wydawnictwa popularne | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Świat Książki - Bertelsmann Media, 2007. | ||||||
Opis fizyczny: | 350, [1] s. : il. ; 25 cm. Uwagi: | Publ. klubu Świat Książki nr 5810. Bibliogr. s. 343-344. Indeks. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 42.415
Numer inw.: 42415
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Szymanderska, Hanna
Popularna dziennikarka i pisarka kulinarna, wybitna specjalistka od polskiej kuchni regionalnej. Urodziła się w 1944 roku w Rykach, zmarła 11 września 2014 roku w Skarżysku-Kamiennej. Napisała kilkadziesiąt poczytnych książek kulinarnych, między innymi: "Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej", "Na polskim stole", "Polska Wigilia", "Polska Wielkanoc", "200 potraw z warzyw", "Polska kuchnia myśliwska", "100 potraw ze śledzia", "Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie", "Smakosz warszawski: potrawy dawne i nowe", "Polskie tradycje świąteczne", "Kuchnia polska: potrawy regionalne". [>>]