Kropla oliwy : moje sycylijskie wakacje
Tyt. oryg.: "Filo d`olio : con 28 ricette di Chiara Agnello ".
Autor: Agnello Hornby, Simonetta.
Odpowiedzialność: | Simonetta Agnello Hornby ; z 28 przepisami Chiary Agnello ; przeł. Mateusz Salwa. | ||||||||||
Seria: | Dolce Vita | ||||||||||
Hasła: | Kuchnia sycylijska Powieść autobiograficzna włoska - 1990- - tłumaczenia polskie | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2014. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 335, [3] s. : il. ; 21 cm. Uwagi: | Tyt. oryg.: Un filo d`olio : con 28 ricette di Chiara Agnello. | Powiązane zestawienia: | Powieść autobiograficzna | Przepisy kulinarne Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Notka biograficzna:
Agnello Hornby, Simonetta
Simonetta Agnello Hornby – urodzona w 1945 roku w Palermo sycylijska pisarka i prawniczka. Autorka bestsellerowych powieści i książek o włoskiej kuchni. Chętnie nagradzana i wydawana za granicą. Mieszka i pracuje w Londynie.
Źródło: czarne.com.pl
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Dolce Vita można czytać w dowolnym porządku:
Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
Dziennik Hadriena i Rumianki |
Tom 1 Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
Brudna robota : zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłościKristin Kimball, trzydziestoparoletnia singielka, prowadziła beztroskie i barwne życie w Nowym Jorku, do chwili kiedy los postawił na jej drodze Marka, ambitnego farmera z marzeniami o ekologicznej farmie. Nie mając pojęcia o trudnej pracy na roli, Kristin, pod wpływem rodzącego się uczucia, porzuca wielkomiejski świat i przeprowadza się [...] |
Dziennik Hadriena i Rumianki |
Kropla oliwy : moje sycylijskie wakacjeTyt. oryg.: "Filo d`olio : con 28 ricette di Chiara Agnello ". |
Kuchnia osadników : o miłości, wędrówkach i jedzeniuWzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym [...] |
Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
W miasteczku długowieczności : rok przy włoskim stoleI paese della longevitĂ |
Język baklawy : wspomnieniaJęzyk baklawy Diany Abu-Jaber to piękna, liryczna, a zarazem zabawna opowieść o dzieciństwie i młodości spędzonych pomiędzy Ameryką a Jordanią. To także pełen miłości portret rodzinny. Jednak potrawy, które w swojej literackiej kuchni wspomnień gotuje autorka, mają też gorzki smak wykorzenienia, poszukiwania własnego miejsca [...] |