Kuchnia osadników : o miłości, wędrówkach i jedzeniu
Tytuł oryginału : "Settler`s cookbook ".
Autor: Alibhai-Brown, Yasmin.
Wzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym kontynencie pomagają znaleźć silne więzi rodzinne i tradycja, w tym kulinarna. Jednak wraz z
upadkiem kolonializmu i dojściem do władzy Idiego Amina rodzina Yasmin znów musi ruszyć w drogę. Nie zabiera jednak z sobą zdjęć ani innych pamiątek dawnego życia, tylko smaki ulubionych potraw. To właśnie w kuchni - zapiekance pasterskiej z dodatkiem chili czy domowym curry — kondensuje się skomplikowana historia zmierzchu imperium brytyjskiego.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Yasmin Alibhai-Brown ; przeł. Dobromiła Jankowska. | ||||||||||||
Seria: | Dolce Vita | ||||||||||||
Hasła: | Imigranci - sytuacja społeczna - Wielka Brytania Kuchnia afrykańska Kuchnia indyjska Pamiętniki angielskie - od 1945 r. Przepisy kulinarne | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Wołowiec: Wydawnictwo Czarne, 2014. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 421, [3] strony ; 21 cm. Uwagi: | Tyt. oryg.: The settler`s cookbook: a memoir of love, migration and food. | Forma gatunek: | Proza. Literatura faktu, eseje, publicystyka. | Twórcy: | Jankowska, Dobromiła. Tłumaczenie | Powiązane zestawienia: | Pamiętniki angielskie | Kuchnie świata Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 8
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 848 95 87
Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85
Notka biograficzna:
Alibhai-Brown, Yasmin
Yasmin Alibhai-Brown jest jedną z najbardziej znanych brytyjskich dziennikarek, zajmuje się przede wszystkim kwestiami rasowymi, polityką, wielokulturowością i prawami człowieka; pisze między innymi dla „Independent”, regularnie występuje też w radiu i telewizji. Jest autorką kilku książek, w tym Who Do We Think We Are? oraz Mixed Feelings. Zdobyła wiele nagród, m.in. Nagrodę BBC Asia za osiągnięcia pisarskie 1999, Nagrodę im. Georga Orwella 2002 oraz dziennikarską nagrodę EMMA 2004.
Źródło: czarne.com.pl
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Dolce Vita można czytać w dowolnym porządku:
Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
Dziennik Hadriena i Rumianki |
Tom 1 Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
Brudna robota : zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłościKristin Kimball, trzydziestoparoletnia singielka, prowadziła beztroskie i barwne życie w Nowym Jorku, do chwili kiedy los postawił na jej drodze Marka, ambitnego farmera z marzeniami o ekologicznej farmie. Nie mając pojęcia o trudnej pracy na roli, Kristin, pod wpływem rodzącego się uczucia, porzuca wielkomiejski świat i przeprowadza się [...] |
Dziennik Hadriena i Rumianki |
Kropla oliwy : moje sycylijskie wakacjeTyt. oryg.: "Filo d`olio : con 28 ricette di Chiara Agnello ". |
Kuchnia osadników : o miłości, wędrówkach i jedzeniuWzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym [...] |
Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
W miasteczku długowieczności : rok przy włoskim stoleI paese della longevitĂ |
Język baklawy : wspomnieniaJęzyk baklawy Diany Abu-Jaber to piękna, liryczna, a zarazem zabawna opowieść o dzieciństwie i młodości spędzonych pomiędzy Ameryką a Jordanią. To także pełen miłości portret rodzinny. Jednak potrawy, które w swojej literackiej kuchni wspomnień gotuje autorka, mają też gorzki smak wykorzenienia, poszukiwania własnego miejsca [...] |