W miasteczku długowieczności : rok przy włoskim stole
Tyt. oryg.: "Year in the village of eternity, ".
Autor: Lawson, Tracey.
Il paese della longevita. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w
tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie, że miejscowi zachowują sprawność, witalność i radość do późnego wieku. W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole to dwanaście miesięcy z życia Camopdimele. Kalendarz prowadzący przez zmieniające się pory roku, które przynoszą bogactwo warzyw, owoców, ryb i grzybów. Barwni bohaterowie zapraszają autorkę do swoich domów i dzielą się z nią sekretami swej wspaniałej kuchni, która podąża za niezmiennym rytmem natury i tradycji. To fantastyczna książka kulinarna, a zarazem inspirująca opowieść o miejscu, w którym praca i prostota przynoszą długie i szczęśliwe życie. "Wiele rzeczy opisanych w tej książce pamiętam z własnego dzieciństwa w Toskanii. Książka Tracy Lawson nie jest kolejną słodką akwarelą z Włoch, ale hołdem, który autorka składa ciężkiej pracy ludzkiej wykonywanej w zgodzie z otaczającą przyrodą. Jest to książka o miłości i szacunku do ziemi i o kuchni jako darze, którym dzielimy się z innymi". Tessa Capponi-Borawska
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Tracey Lawson ; przełożyła Dobromiła Jankowska. | ||||||||
Seria: | Dolce Vita | ||||||||
Hasła: | Lawson, Tracey Anglicy za granicą - Włochy - 21 w. Przepisy kulinarne Campodimele (Włochy) - życie codzienne - od 2001 r. Pamiętniki angielskie - od 2001 r. | ||||||||
Adres wydawniczy: | Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2012. | ||||||||
Opis fizyczny: | 435, [4] s., [16] s. tabl. : il. ; 21 cm. Uwagi: | Tyt. oryg.: A year in the village of eternity, | Powiązane zestawienia: | Pamiętniki angielskie | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 8
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 848 95 87
Sygnatura: 39
Numer inw.: 78849
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56
Sygnatura: Archiwum: 39
Numer inw.: 54023
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 39
ul. Górska 7
tel. 22 841 26 95
Sygnatura: 39
Numer inw.: 41470
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Sygnatura: 39
Numer inw.: 49227
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31
Sygnatura: 39
Numer inw.: 58037
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85
Sygnatura: 39
Numer inw.: 38125
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Notka biograficzna:
Lawson, Tracey
Tracey Lawson odkryła uroki włoskiej kuchni, ucząc angielskiego w Toskanii. Po ukończeniu romanistyki pracowała przez ponad dziesięć lat jako dziennikarka w brytyjskiej prasie. W 2007 roku przeprowadziła się do Campodimele, miasteczka, które stanowiło inspirację dla jej debiutanckiej książki. Obecnie dzieli swój czas między Włochy i Wielką Brytanię.
Źródło: czarne.com.pl
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Dolce Vita można czytać w dowolnym porządku:
Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
Dziennik Hadriena i Rumianki |
Tom 1 Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
Brudna robota : zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłościKristin Kimball, trzydziestoparoletnia singielka, prowadziła beztroskie i barwne życie w Nowym Jorku, do chwili kiedy los postawił na jej drodze Marka, ambitnego farmera z marzeniami o ekologicznej farmie. Nie mając pojęcia o trudnej pracy na roli, Kristin, pod wpływem rodzącego się uczucia, porzuca wielkomiejski świat i przeprowadza się [...] |
Dziennik Hadriena i Rumianki |
Kropla oliwy : moje sycylijskie wakacjeTyt. oryg.: "Filo d`olio : con 28 ricette di Chiara Agnello ". |
Kuchnia osadników : o miłości, wędrówkach i jedzeniuWzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym [...] |
Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
W miasteczku długowieczności : rok przy włoskim stoleI paese della longevitĂ |
Język baklawy : wspomnieniaJęzyk baklawy Diany Abu-Jaber to piękna, liryczna, a zarazem zabawna opowieść o dzieciństwie i młodości spędzonych pomiędzy Ameryką a Jordanią. To także pełen miłości portret rodzinny. Jednak potrawy, które w swojej literackiej kuchni wspomnień gotuje autorka, mają też gorzki smak wykorzenienia, poszukiwania własnego miejsca [...] |