Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji
Tyt. oryg.: "Pig in Provence ".
Część tyt.: "Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji ".
Autor: Brennan, Georgeanne
Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności
życia.Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Georgeanne Brennan ; przeł. [z ang.] Janusz Ochab. | ||||||||
Seria: | Dolce Vita | ||||||||
Hasła: | Brennan, Georgeanne - (1943- ) Amerykanie za granicą - Francja - od 1945 r. Kuchnia francuska Odżywianie - kultura - Francja Prowansja (Francja) - życie codzienne - od 1945 r. Pamiętniki francuskie - 20 w. | ||||||||
Adres wydawniczy: | Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2010. | ||||||||
Opis fizyczny: | 235, [4] s. ; 21 cm. Uwagi: | Tyt. oryg.: A pig in Provence : good food and simple pleasures in the south of France. | Powiązane zestawienia: | Prowansja (Francja) | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. nr 1
ul. Puławska 43
tel. 22 849 25 28
Wyp. Nr 8
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 848 95 87
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Sygnatura: Czytelnia: 913(4) Francja
Numer inw.: 71664
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56
Sygnatura: Archiwum: 913(4) Francja
Numer inw.: 52476
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 104
ul. Ludowa 4
tel. 22 840 29 01
Wyp nr 107
ul. Wiktorska 27
tel. 22 273 63 26
Sygnatura: 913(4) Francja
Numer inw.: 35576
Pozycja wypożyczona
termin minął: 2016-07-11
Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85
Wyp nr 122
ul. Iberyjska 5
tel. 22 842 79 02
BD nr III
ul. Tuchlińska 2A
tel. 22 843 20 87
BD nr XVII
ul. Puławska 238
tel. 22 844 66 43
WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06
Sygnatura: 913(4) Francja
Numer inw.: 56063
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni
Notka biograficzna:
Brennan, Georgeanne
Georgeanne Brennan – dziennikarka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kucharskich. Urodziła się i wychowała w południowej Kalifornii, ukończyła wydział historii na uniwersytecie w San Diego. W 1970 roku wraz z mężem i córką przeprowadziła się do południowej Francji, by w tradycyjny sposób wytwarzać kozie sery, hodować świnie i poznawać tamtejszą kuchnię. Po powrocie do Stanów wraz z Charlotte Glenn założyła firmę Le Marché Seeds, zajmującą się dystrybucją nasion. Wkrótce napisała The New American Vegetable Cookbook 1984, współautorzy Isaac Cronin i [>>]
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Dolce Vita można czytać w dowolnym porządku:
Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
Dziennik Hadriena i Rumianki |
Tom 1 Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
Brudna robota : zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłościKristin Kimball, trzydziestoparoletnia singielka, prowadziła beztroskie i barwne życie w Nowym Jorku, do chwili kiedy los postawił na jej drodze Marka, ambitnego farmera z marzeniami o ekologicznej farmie. Nie mając pojęcia o trudnej pracy na roli, Kristin, pod wpływem rodzącego się uczucia, porzuca wielkomiejski świat i przeprowadza się [...] |
Dziennik Hadriena i Rumianki |
Kropla oliwy : moje sycylijskie wakacjeTyt. oryg.: "Filo d`olio : con 28 ricette di Chiara Agnello ". |
Kuchnia osadników : o miłości, wędrówkach i jedzeniuWzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym [...] |
Świnia w Prowansji : dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej FrancjiPrzed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i [...] |
W miasteczku długowieczności : rok przy włoskim stoleI paese della longevitĂ |
Język baklawy : wspomnieniaJęzyk baklawy Diany Abu-Jaber to piękna, liryczna, a zarazem zabawna opowieść o dzieciństwie i młodości spędzonych pomiędzy Ameryką a Jordanią. To także pełen miłości portret rodzinny. Jednak potrawy, które w swojej literackiej kuchni wspomnień gotuje autorka, mają też gorzki smak wykorzenienia, poszukiwania własnego miejsca [...] |