Termin składania dokumentów: 14 kwietnia 2024 r.

BIBLIOTEKA PUBLICZNA IM. ZYGMUNTA ŁAZARSKIEGO
W DZIELNICY MOKOTÓW M.ST. WARSZAWY

poszukuje kandydatek / kandydatów na stanowisko bibliotekarza

w Bibliotece Publicznej im. Zygmunta Łazarskiego
w Dzielnicy Mokotów m.st. Warszawy

Termin składania dokumentów: 14 kwietnia 2024 r.

Warunki pracy:

• Wymiar etatu: 1 etat w systemie 8:00-16:00 lub 11:00-19:00
  • Umowa o pracę

Miejsce pracy:

• Filia Biblioteki Publicznej im. Zygmunta Łazarskiego w Dzielnicy Mokotów m.st. Warszawy.
  • Stanowisko pracy związane jest z pracą przy monitorze ekranowym, co najmniej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy, przemieszczaniem się wewnątrz budynku/lokalu Biblioteki.

Oferujemy:

• ciekawe środowisko pracy,
  • możliwość rozwoju osobistego,
  • szkolenia,
  • wynagrodzenie adekwatne do wykształcenia, posiadanego doświadczenia zawodowego oraz zaangażowania,
  • świadczenia socjalne (m.in. dofinansowanie do wypoczynku),
  • nagrody okolicznościowe, nagrody jubileuszowe, nagrody uznaniowe.

Wymagania niezbędne:

• wykształcenie wyższe kierunkowe i/lub studia podyplomowe z obszarów: informacji naukowej, bibliotekoznawstwa, animacji kultury,
  • pożądane doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku,
  • bardzo dobra znajomość standardów bibliograficznych, w tym formatu MARC21,
  • pełna zdolność do czynności prawnych oraz korzystanie z pełni praw publicznych,
  • stan zdrowia pozwalający na zatrudnienie na wyżej wymienionym stanowisku,
  • dobra znajomość obsługi komputera, urządzeń multimedialnych i biurowych.
  • znajomość różnego rodzaju literatury.

Wymagania dodatkowe:

• samodzielność i odpowiedzialność za powierzone zadania,
  • umiejętność pracy w grupie oraz samodzielnej organizacji pracy własnej,
  • łatwość nawiązywania kontaktów, praca z czytelnikami w różnym wieku,
  • skrupulatność, sumienność,
  • wysoka kultura osobista,
  • umiejętności kreatywnego myślenia oraz bardzo dobre umiejętności komunikacyjne,
  • doświadczenie w organizowaniu i prowadzeniu działań bibliotecznych dla różnych grup wiekowych: warsztaty, lekcje i spotkania biblioteczne, promocje książek, konkursy,
  • uprawnienia pedagogiczne,
  • gotowość do stałego podnoszenia kwalifikacji.

Zakres zadań wykonywanych na stanowisku:

• opracowywanie i udostępnianie zbiorów biblioteki,
  • prowadzenie dokumentacji bibliotecznej,
  • udzielanie informacji,
  • prace przy skontrum księgozbioru,
  • organizacja i prowadzenie zajęć, warsztatów, imprez kulturalnych promujących literaturę, kulturę, naukę oraz aktywizujących środowisko lokalne,
  • współpraca z lokalnymi instytucjami kultury i organizacjami pozarządowymi i mieszkańcami Dzielnicy.

Wymagane dokumenty:

• list motywacyjny,
  • życiorys (CV),
  • oświadczenie o posiadaniu zdolności do czynności prawnych oraz korzystaniu z pełni praw publicznych,
  • zaświadczenie o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie przestępstw określonych w rozdziale XIX i XXV Kodeksu karnego, w art. 189a i art. 207 Kodeksu karnego oraz w ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2023 r. poz. 1939 t.j.) lub za odpowiadające tym przestępstwom czyny zabronione określone w przepisach prawa obcego albo oświadczenie o państwie lub państwach, w których kandydat/kandydatka zamieszkiwał/zamieszkiwała w ciągu ostatnich 20 lat, innych niż Rzeczpospolita Polska i państwo obywatelstwa, wraz z informacją z rejestrów karnych tych państw uzyskiwaną do celów działalności zawodowej lub wolontariackiej związanej z kontaktami z dziećmi (art. 21 ust. 3 ustawy z 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich),
  • podpisane oświadczenie o treści:
    „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Bibliotekę Publiczną w Dzielnicy Mokotów m.st. Warszawy z siedzibą w Warszawie przy ul. Wiktorskiej 10, 02-587 Warszawa, dla potrzeb realizacji procesu rekrutacji zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) Dz. U. UE.L.2016.119.1 z dnia 4 maja 2016 r.)”.

Wynagrodzenie zasadnicze (proporcjonalnie do etatu) w zależności od doświadczenia i wykształcenia (plus dodatek stażowy w zależności od dokumentów potwierdzających prawo do dodatku).

Jeśli jesteś zainteresowana/zainteresowany pracą w naszej instytucji prześlij nam swoje dokumenty.

Komplet dokumentów należy przesłać do 14 kwietnia 2024 r. na adres:

W tytule korespondencji elektronicznej należy wpisać:
„Nabór na stanowisko bibliotekarza w Bibliotece Publicznej im. Zygmunta Łazarskiego w Dzielnicy Mokotów m.st. Warszawy”.

Pracownik Działu kadr Biblioteki telefonicznie lub mailem zaprosi na rozmowę wybranych kandydatów, którzy spełnią postawione wymagania. Dyrektor zastrzega sobie prawo zaproszenia na rozmowy kwalifikacyjne tylko wybranych kandydatów. Nadesłanych ofert nie zwracamy.

Informacja dla kandydata: Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych Dz. U. UE.L.2016.119.1 z dnia 4 maja 2016 r.), dalej RODO, informujemy, że: Administratorem pozyskanych danych osobowych z chwilą ich złożenia jest Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Mokotów m.st. Warszawy z siedzibą przy ul. Wiktorska 10, 02-587 Warszawa, reprezentowana przez Dyrektora. Kontakt – e-mail: . Dane i kontakt do Inspektora Ochrony Danych Osobowych pod adresem: https://www.bpmokotow.waw.pl/bpmok/index.php/o-bibliotece/kontakt. Podane dane osobowe przetwarzane będą w trybie art. 6 ust. 1 lit. a RODO (zgoda osoby, której dane dotyczą) w związku z uprawnienia pracodawcy wynikającego z art. 22¹ Kodeksu pracy i w zakresie gromadzenia: imienia i nazwiska, daty urodzenia, danych kontaktowych, wykształcenia, kwalifikacji zawodowych i przebiegu dotychczasowego zatrudnienia. Dane osobowe będą przetwarzane w formie papierowej i elektronicznej, przez okres określony przepisami prawa o archiwizacji. Pozyskane dane osobowe mogą być przekazywane wyłącznie odbiorcom, z którymi Administrator podpisał umowy przetwarzania danych w jego imieniu. Przysługuje Panu/i prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie. Cofnięcie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Cofnięcie zgody może mieć następującą formę: Cofam zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez ……… w Warszawie, udzieloną w dniu ……… w celu ……… Podpis osoby, której dane dotyczą. Przysługuje Panu/i prawo do żądania dostępu do danych osobowych dotyczących Pana/i osoby oraz podopiecznego, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. Każda osoba, której dane dotyczą ma prawo wnieść skargę do organu nadzorczego w zgodności z art. 77 RODO.