Stambuł do zjedzenia
Autor: Kieżun, Bartek
Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce "Stambuł do zjedzenia" miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale,
dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów. I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan. Opis wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | [tekst i zdjęcia] Bartek Kieżun. | ||||||||||||
Hasła: | Kieżun, Bartek (1976- ) Kuchnia turecka Życie codzienne Stambuł (Turcja) Przepisy kulinarne | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2020. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm. Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Podróże i turystyka Powstanie dzieła: | 2020 r. | Powiązane zestawienia: | Turcja | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Wyp nr 125
ul. Czerniakowska 38A
tel. 22 841 33 58
CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33
Sygnatura: 20422
Numer inw.: 20422
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Kieżun, Bartek
Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Stale współpracuje z Magazynem KUKBUK i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: magazynie Podróże, Twój Styl i kwartalniku Wino. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię [>>]