Piąty smak : rozmowy przy jedzeniu
Autor: Modelski, Łukasz
Słony, słodki, gorzki, kwaśny i. UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć,
amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka - restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum - laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi - blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré - piewca powolności, Carlo Petrini - twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert - autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski - kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz - sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean - smakosz whisky, Côme de Chérisey- dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Dani?le Mazet-Delpeuch - osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier - prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu "piątego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to "wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To "umami" - smak "pełny", "domykający" inne smaki.Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Łukasz Modelski ; [rozmówcy Anne Applebaum, Patricia Atkinson, Côme de Chérisey, Michel Escoffier, Elizabeth Gilbert, Carl Honoré, Tomasz Kolecki-Majewicz, Agnieszka Kręglicka, Grzegorz Łapanowski, Charles MacLean, Dani?le Mazet-Delpeuch, Carlo Petrini, Aleksandra Seghi]. | ||||||||||||
Hasła: | Kuchnia Kultura Wywiad Publicystyka | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2014. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 279, [9] stron : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm. Uwagi: | Nazwy rozmówców na okł. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. . | Twórcy: | Applebaum-Sikorska, Anna. (1964- ). Wywiad | Atkinson, Patricia. Wywiad Chérisey, Côme de. Wywiad Escoffier, Michel. Wywiad Gilbert, Elizabeth. (1969- ). Wywiad Honoré, Carl. Wywiad Kolecki-Majewicz, Tomasz. Wywiad Kręglicka, Agnieszka. Wywiad Łapanowski, Grzegorz. Wywiad MacLean, Charles. (1951- ). Wywiad Mazet-Delpeuch, Dani?le. (1942- ). Wywiad Petrini, Carlo. (1949- ). Wywiad Seghi, Aleksandra. Wywiad Powiązane zestawienia: | Kultura stołu | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56
Sygnatura: 641
Numer inw.: 5665
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31
Sygnatura: 64
Numer inw.: 58766
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 54.410
Numer inw.: 54410
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Modelski, Łukasz
?ukasz Modelski - z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza. Lubi jeść i pić. Zdarza się, że czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL i Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu.
Źródło: wydawnictwoliterackie.pl