Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20160209115457070904 / Katalog / Szczegóły pozycji

Piąty smak - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Piąty smak : rozmowy przy jedzeniu / Łukasz Modelski ; [rozmówcy Anne Applebaum, Patricia Atkinson, Côme de Chérisey, Michel Escoffier, Elizabeth Gilbert, Carl Honoré, Tomasz Kolecki-Majewicz, Agnieszka Kręglicka, Grzegorz Łapanowski, Charles MacLean, Dani?le Mazet-Delpeuch, Carlo Petrini, Aleksandra Seghi].
Okładka pozycji Piąty smak : rozmowy przy jedzeniu

Piąty smak : rozmowy przy jedzeniu

Autor: Modelski, Łukasz

Notka biograficzna



Słony, słodki, gorzki, kwaśny i. UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć,

amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka - restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum - laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi - blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré - piewca powolności, Carlo Petrini - twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert - autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski - kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz - sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean - smakosz whisky, Côme de Chérisey- dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Dani?le Mazet-Delpeuch - osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier - prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu "piątego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to "wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To "umami" - smak "pełny", "domykający" inne smaki.Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Łukasz Modelski ; [rozmówcy Anne Applebaum, Patricia Atkinson, Côme de Chérisey, Michel Escoffier, Elizabeth Gilbert, Carl Honoré, Tomasz Kolecki-Majewicz, Agnieszka Kręglicka, Grzegorz Łapanowski, Charles MacLean, Dani?le Mazet-Delpeuch, Carlo Petrini, Aleksandra Seghi].
Hasła:Kuchnia
Kultura
Wywiad
Publicystyka
Adres wydawniczy:Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2014.
Opis fizyczny:279, [9] stron : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Uwagi:Nazwy rozmówców na okł.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki. .
Twórcy:Applebaum-Sikorska, Anna. (1964- ). Wywiad

Atkinson, Patricia. Wywiad

Chérisey, Côme de. Wywiad

Escoffier, Michel. Wywiad

Gilbert, Elizabeth. (1969- ). Wywiad

Honoré, Carl. Wywiad

Kolecki-Majewicz, Tomasz. Wywiad

Kręglicka, Agnieszka. Wywiad

Łapanowski, Grzegorz. Wywiad

MacLean, Charles. (1951- ). Wywiad

Mazet-Delpeuch, Dani?le. (1942- ). Wywiad

Petrini, Carlo. (1949- ). Wywiad

Seghi, Aleksandra. Wywiad

Powiązane zestawienia:Kultura stołu
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: 641
Numer inw.: 5665
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowek0

Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31

Sygnatura: 64
Numer inw.: 58766
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 54.410
Numer inw.: 54410
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Inne wydania tej pozycji w zbiorach biblioteki:


book





Notka biograficzna:


Zdjęcie Modelski, Łukasz

Modelski, Łukasz

?ukasz Modelski - z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza. Lubi jeść i pić. Zdarza się, że czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL i Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu.

Źródło: wydawnictwoliterackie.pl






Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Droga przez mąkę czyli Literatura dla kucharek  1Okładka książki  Dzieje się ję : mała historia kuchni  2Okładka książki  Dziewczyny wojenne  4Okładka książki  Fotobiografia PRL : opowieści reporterów  6Okładka książki  Kuchnia na plebanii : 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń  7Okładka książki  Piąty smak : Rozmowy przy jedzeniu  8Okładka książki  Pyszne przypadki : niewiarygodne historie słynnych dań  9




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy