Śluby polskie : tradycje, zwyczaje, przepisy
Autor: Szymanderska, Hanna.
Kolejna świetna monografia `"królowej polskiej kuchni", tym razem poświęcona uroczystościom weselnym. Autorka opisuje różne weselne tradycje, tłumaczy symboliczne znaczenie takich produktów jak ruta, sezam czy koper, proponuje specjalne weselne jadłospisy na wielkie przyjęcia i małe poślubne obiady.
Odpowiedzialność: | Hanna Szymanderska. | ||||||
Hasła: | Kuchnia polska Ślub i wesele - etnografia - Polska | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Świat Książki - Bertelsmann Media, 2008. | ||||||
Opis fizyczny: | 334, [1] s. : il. ; 25 cm. Uwagi: | Publ. klubu Świat Książki nr 6446. Bibliogr. s. 323-327. Indeks. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Wyp. Nr 27
ul. Bonifacego 90
tel. 22 842 04 81
Wyp. nr 84
ul. Modzelewskiego 71
tel. 22 844 62 71
Wyp nr 125
ul. Czerniakowska 38A
tel. 22 841 33 58
BD nr XXXIII
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 847 63 43
Sygnatura: 39 [Maga
Numer inw.: 45240
Dostępność: wymagane wcześniejsze uzgodnienie terminu wypożyczenia
BD nr LIV
ul. Ludowa 4
tel. 22 851 64 24
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 46.194
Numer inw.: 46194
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Szymanderska, Hanna
Popularna dziennikarka i pisarka kulinarna, wybitna specjalistka od polskiej kuchni regionalnej. Urodziła się w 1944 roku w Rykach, zmarła 11 września 2014 roku w Skarżysku-Kamiennej. Napisała kilkadziesiąt poczytnych książek kulinarnych, między innymi: "Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej", "Na polskim stole", "Polska Wigilia", "Polska Wielkanoc", "200 potraw z warzyw", "Polska kuchnia myśliwska", "100 potraw ze śledzia", "Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie", "Smakosz warszawski: potrawy dawne i nowe", "Polskie tradycje świąteczne", "Kuchnia polska: potrawy regionalne". [>>]