Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
book
Napis Brak okładki i kartki książki

Meksyk

Autor: Rudnicki-Sipayłło, Andrzej




Autorami przewodnika kulinarnego "Meksyk" są Ewa Rusek oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło (przepisy). Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche... Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. Ludy zamieszkujące terytorium Meksyku żywiły się kukurydzą, kalabasą

(rodzaj cukini), kakao, fasolą, batatami i chili. Mięso pochodziło ze zwierząt łownych oraz hodowanych indyków i psów, a także ryb słono- i słodkowodnych. Dopiero wraz z przybyciem Hiszpanów nawyki żywieniowe zmieniły się.Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Andrzej Rudnicki-Sipayłło, Ewa Rusek.
Seria:Przewodnik Kulinarny
Hasła:Kuchnia meksykańska
Adres wydawniczy:Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, cop. 2008.
Opis fizyczny:157, [3] s. : il. kolor. ; 24x25 cm.
Powiązane zestawienia:Kuchnie świata
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Inne pozycje z serii




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 46.116
Numer inw.: 46116
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.





Serie (cykl) Przewodnik Kulinarny należy czytać w określonej kolejności:


Kolejność czytania serii/cyklu
Chiny Tom 1.9

Chiny


Autorem przewodnika kulinarnego "Chiny" jest Paweł Albrzykowski, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych, autor felietonów i książek poświęconych kuchni chińskiej. Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po [...]

Kolejność czytania serii/cyklu
Grecja Tom 2.9

Grecja


Kolejność czytania serii/cyklu
Indie Tom 3.9

Indie


Kolejność czytania serii/cyklu
Japonia Tom 4.9

Japonia


Autorem przewodnika kulinarnego "Japonia" jest Paweł Albrzykowski, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych. Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Japonii, czyli Hokkaido, Honsiu, Tokio, [...]

Kolejność czytania serii/cyklu
Meksyk Tom 5.9

Meksyk


Autorami przewodnika kulinarnego "Meksyk" są Ewa Rusek oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło (przepisy). Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche... Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. [...]

Kolejność czytania serii/cyklu
Polska Tom 6.9

Polska


Kolejność czytania serii/cyklu
Włochy Tom 7.9

Włochy


Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy