Chiny
Autor: Albrzykowski, Paweł.
Autorem przewodnika kulinarnego "Chiny" jest Paweł Albrzykowski, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych, autor felietonów i książek poświęconych kuchni chińskiej. Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Chin, jak Pekin, Szantung, Jiangsu i Zhejiang, Szanghaj, Syczuan, Guangdong, Yunnan.
Uwalniamy w wyobraźni zapach imbiru czy sosu sojowego, smak bułeczek baozi z mięsnym farszem, smażonego ryżu z Yang chow, kurczaka Gong Bao... Jesteśmy tam.Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Paweł Albrzykowski. | ||||||||||
Seria: | Przewodnik Kulinarny | ||||||||||
Hasła: | Kuchnia chińska | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, cop. 2008. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 157, [3] s. : il. kolor. ; 24x25 cm. Uwagi: | Indeks. | Powiązane zestawienia: | Kuchnie świata | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 46.112
Numer inw.: 46112
Dostępność: tylko na miejscu
Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Przewodnik Kulinarny należy czytać w określonej kolejności:
ChinyAutorem przewodnika kulinarnego "Chiny" jest Paweł Albrzykowski, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych, autor felietonów i książek poświęconych kuchni chińskiej. Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po [...] |
Grecja |
Indie |
JaponiaAutorem przewodnika kulinarnego "Japonia" jest Paweł Albrzykowski, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych. Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Japonii, czyli Hokkaido, Honsiu, Tokio, [...] |
MeksykAutorami przewodnika kulinarnego "Meksyk" są Ewa Rusek oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło (przepisy). Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche... Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. [...] |