Kodeks smakosza : kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia
"Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia "
Tytuł oryginału: "Code gourmand : manuel complet de gastronomie : contenant les lois, r?gles, applications et exem ples de l` art de bien vivre,".
Autor: Raisson, Horace
Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy. Opis wydawcy.
Odpowiedzialność: | Horace Raisson ; spolszczyła Krystyna Belaid. | ||||||||||||
Hasła: | 1801-1900 Gastronomia Kuchnia francuska Kultura stołu Savoir-vivre Zwyczaje żywieniowe Francja Poradnik Publikacja bogato ilustrowana | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Gdańsk : słowo/obraz terytoria, 2023. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 248, [7] stron : faksymilia, ilustracje; 18 cm. Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Powstanie dzieła: | 1827 r. | Twórcy: | Belaid, Krystyna. Tłumaczenie | Powiązane zestawienia: | Kultura stołu | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33
Sygnatura: 20638
Numer inw.: 20638
Dostępność: tylko na miejscu