Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20231020151849053342 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska.
Okładka pozycji Francja na talerzu

Francja na talerzu

Tytuł oryginału : "On va déguster la France, ".

Autor: Gaudry, François-Régis




VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do

przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot. Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się cr?pes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek. Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji!Bon appétit! Opis wydawcy.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska.
Hasła:Dziedzictwo kulinarne
Gastronomia
Kuchnia francuska
Kuchnia stołu
Produkt regionalny
Zwyczaje żywieniowe
Francja
Przepisy kulinarne
Przewodnik tematyczny
Publikacja bogato ilustrowana
Adres wydawniczy:Kraków : Znak Koncept, 2023.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:431. [1] strona : fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Uwagi:Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej. Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Historia
Kulinaria
Powstanie dzieła:2017 r.
Twórcy:Dywan, Agnieszka. Tłumaczenie

Łapiński, Paweł. Tłumaczenie

Zmaczyńska, Natalia. Tłumaczenie

Powiązane zestawienia:Kuchnie świata
Francja
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

BD nr XXX
ul. Melsztyńska 4
tel. 22 849 37 98

Sygnatura: 64
Numer inw.: 51218
Pozycja wypożyczona

Wypożyczona przez: 068199
do dnia: 2024-05-06
schowekrezerwuj
więcejrezerwuj

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 20457
Numer inw.: 20457
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Italia na talerzu  1




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy