Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20230821135058030195 / Katalog / Szczegóły pozycji

Uczta szubrawców - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Uczta szubrawców : historia żywnościowych przekrętów / Andrzej Fiedoruk.
Okładka pozycji Uczta szubrawców : historia żywnościowych przekrętów

Uczta szubrawców : historia żywnościowych przekrętów

"Historia żywnościowych przekrętów "

Autor: Fiedoruk, Andrzej




Sól przemysłowa w wędlinach, "masło", w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby. Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce Uczta szubrawców. Historia

żywnościowych przekrętów obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk. Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu "miks" i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów. Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej "śmieciowego" jedzenia. W książce przeczytacie, jak na przestrzeni wieków zmieniały się zachowania karczmarzy i restauratorów oraz czym jest gastrofizyka. Ale także o tym, w jaki sposób - często mając jedynie pomysł i niewielki kapitał - stworzyli swoje imperia dzisiejsi potentaci w branży i jak radzili sobie z konkurencją. A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby! Opis wydawcy

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Andrzej Fiedoruk.
Hasła:Bezpieczeństwo żywności
Fałszowanie żywności
Gastronomia
Odżywianie
Technologia żywności
Żywność
Opracowanie
Adres wydawniczy:Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2022.
Wydanie:Wydanie 1.
Opis fizyczny:276, [4] strony ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronach 274-276.
Forma gatunek:Książki. Publikacje popularnonaukowe.
Dziedzina:Gospodarka, ekonomia, finanse
Rolnictwo i leśnictwo
Powstanie dzieła:2022 r.
Powiązane zestawienia:Żywność
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 20287
Numer inw.: 20287
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Alkoholowe dzieje świata  1Okładka książki  Domowy wypiek chleba  2Okładka książki  Herbata bez tajemnic  3Okładka książki  Historia kuchni polowej : na kulinarnym zapleczu armii świata od starożytności do współczesności  4Okładka książki  Prywatne smaki PRL-u  8




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy