Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20240416164924001402 / Katalog / Szczegóły pozycji

Historia kuchni polowej - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Historia kuchni polowej : na kulinarnym zapleczu armii świata od starożytności do współczesności / Andrzej Fiedoruk.
Okładka pozycji Historia kuchni polowej : na kulinarnym zapleczu armii świata od starożytności do współczesności

Historia kuchni polowej : na kulinarnym zapleczu armii świata od starożytności do współczesności

"Na kulinarnym zapleczu armii świata od starożytności do współczesności "

Autor: Fiedoruk, Andrzej




"Armia maszeruje na brzuchu" - w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni - w dosłownym tego słowa znaczeniu - od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich

menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami. Opis wydawcy.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Andrzej Fiedoruk.
Hasła:400-301 p.n.e
300-201 p.n.e
200-101 p.n.e
100-1 p.n.e
1-100
101-200
401-500
501-600
1001-1100
1101-1200
1601-1700
1701-1800
1801-1900
1901-2000
Aprowizacja wojenna
Kucharze
Kuchnia polowa
Kwatermistrzostwo
Logistyka wojskowa
Odżywianie
Wojsko
Żołnierze
Żywienie w wojsku
Opracowanie
Adres wydawniczy:Warszawa : SBM Wydawnictwo, 2024.
Opis fizyczny:303, [1] strona ; 22 cm.
Forma gatunek:Książki. Publikacje popularnonaukowe.
Dziedzina:Bezpieczeństwo i wojskowość
Historia
Zakres czasowy:334 p.n.e. -1945 r.
Powstanie dzieła:2024 r.
Powiązane zestawienia:Kuchnia
Wojsko
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 20828
Numer inw.: 20828
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Alkoholowe dzieje świata  1Okładka książki  Domowy wypiek chleba  2Okładka książki  Herbata bez tajemnic  3Okładka książki  Prywatne smaki PRL-u  7Okładka książki  Uczta szubrawców : historia żywnościowych przekrętów  8




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy