Miód
Tytuł oryginału: "Miel, ".
Autor: Laurent, Françoise.
Miód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać najlepszy. "Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku
przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Wiem, co jem" kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | [tekst:] Françoise Laurent ; [ilustracje:] Nicolas Gouny ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. | ||||||||||||||||||||
Seria: | Akademia Mądrego Dziecka; Wiem, Co Jem! | ||||||||||||||||||||
Hasła: | Miód Broszura Opracowanie Publikacja bogato ilustrowana | ||||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Harperkids, copyright 2023. | ||||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 29, [9] strony : ilustracje ; 27 cm. Uwagi: | Tytuł oryginału: Le miel. Okładka wliczona w paginację. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Edukacja i pedagogika | Rolnictwo i leśnictwo Opieka nad zwierzętami i weterynaria Powstanie dzieła: | 2016 r. | Twórcy: | Gouny, Nicolas. (1973- ). Ilustracje | Grzyb, Katarzyna. (1981- ). Tłumaczenie Odbiorcy: | Dzieci. 6-8 lat. | Powiązane zestawienia: | Miód | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp nr 140
ul. Mozarta 1 (V piętro)
tel. 22 847 77 31
BD nr XVII
ul. Puławska 238
tel. 22 844 66 43
BD nr XXXIII
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 847 63 43
BD nr XXXV
ul. Bonifacego 90
tel. 22 651 80 23
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, co jem! należy czytać w określonej kolejności:
MiódMiód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać [...] |
PomidoryKto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu - pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego [...] |
CzekoladaZ czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? |
Chlebek i bułeczkiWiadomo, że do chleba trzeba mąki, ale skąd się ona właściwie bierze?Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty? |
BananyBanany to najczęściej jedzone owoce na świecie, ale czy wiesz, że jeszcze 200 lat temu miały pestki, a wśród 1500 odmian są też warzywne?! To bardzo pożywne owoce bogate w cukry i potas, nabierają słodyczy wraz z plamkami na skórze, dojrzewają w ciemności i lepiej trawią się, gdy jemy je rozgniecione. |