Pomidory
Tytuł oryginału: "Tomates, ".
Autor: Francesconi, Michel
Kto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu - pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je mieć na talerzu? Wszystkiego dowiecie się z książki Pomidory."Wiem, co jem!"
to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze.Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Chcę wiedzieć" kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | [tekst:] Michel Francesconi ; [ilustracje:] Nicolas Gouny ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. | ||||||||||||||||||
Seria: | Akademia Mądrego Dziecka; Wiem, Co Jem! | ||||||||||||||||||
Hasła: | Pomidory Broszura Opracowanie Publikacja bogato ilustrowana | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Harperkids, copyright 2022. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 32, [4] strony : ilustracje ; 27 cm. Uwagi: | Tytuł oryginału: Les tomates. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Biologia | Edukacja i pedagogika Rolnictwo i leśnictwo Powstanie dzieła: | 2017 r. | Twórcy: | Gouny, Nicolas. (1973- ) Ilustracje | Grzyb, Katarzyna. Tłumaczenie Odbiorcy: | Dzieci. 6-8 lat. | Powiązane zestawienia: | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
BD nr III
ul. Tuchlińska 2A
tel. 22 843 20 87
Sygnatura: 63
Numer inw.: 54906
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
BD nr XVII
ul. Puławska 238
tel. 22 844 66 43
Sygnatura: 63
Numer inw.: 48794
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
BD nr XXXIII
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 847 63 43
Sygnatura: I
Numer inw.: 61299
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
BD nr XXXV
ul. Bonifacego 90
tel. 22 651 80 23
Sygnatura: I
Numer inw.: 52283
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, co jem! należy czytać w określonej kolejności:
MiódMiód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać [...] |
PomidoryKto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu - pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego [...] |
CzekoladaZ czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? |
Chlebek i bułeczkiWiadomo, że do chleba trzeba mąki, ale skąd się ona właściwie bierze?Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty? |
BananyBanany to najczęściej jedzone owoce na świecie, ale czy wiesz, że jeszcze 200 lat temu miały pestki, a wśród 1500 odmian są też warzywne?! To bardzo pożywne owoce bogate w cukry i potas, nabierają słodyczy wraz z plamkami na skórze, dojrzewają w ciemności i lepiej trawią się, gdy jemy je rozgniecione. |