Hotelarstwo : usługi, zarządzanie, procesy koncentracji
Autor: Sala, Józef.
Hotelarstwo. Usługi. Zarządzanie. Procesy koncentracji - opis wydawcyMotywem napisania niniejszej książki było dążenie do prezentacji roli hotelarstwa na rynku turystycznym, ukazanie kierunków zmian zarówno w jego systemie zarządzania, jak i rozwoju, głównie wymuszanych przez zmiany zachodzące w jego otoczeniu.Książka składa się z ośmiu rozdziałów. W rozdziale 1 scharakteryzowano istotę hotelarstwa, kryteria
klasyfikacji hoteli oraz rolę hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego. W rozdziale 2 zaprezentowano podstawowe rodzaje współczesnej turystycznej bazy noclegowej. Rozdział 3 prezentuje składniki głównej, cząstkowej usługi hotelowej, tj. usługi zakwaterowania. Kolejny rozdział przedstawia m.in. istotę gastronomii i jej rolę w hotelarstwie, zakres usług gastronomicznych w hotelach i kierunki ich rozwoju. W rozdziale 5 scharakteryzowano główne usługi dodatkowe w hotelach. Rozdział 6 przedstawia specyfikę zarządzania przedsiębiorstwem hotelarskim. Rozdział 7 ukazuje funkcje głównych służb hotelu. Końcowy rozdział prezentuje procesy koncentracji i integracji w hotelarstwie. Praca jest wynikiem wieloletnich zainteresowań naukowych Autora. [...]
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Józef Sala. | ||||||||||||||||||||
Hasła: | 1901-2000 1989-2000 2001- Hotelarstwo Usługi turystyczne Europa Polska Materiały pomocniczne Monografia Gospodarka, ekonomia, finanse Zarządzanie i marketing | ||||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2019. | ||||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 300 stron : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia na stronach 287-300. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Gospodarka, ekonomia, finanse | Zarządzanie i marketing Zakres czasowy: | 1989-2018 r. | Powstanie dzieła: | 2019 r. | Przeznaczenie: | Dla studentów kierunku turystyka, a także dla menedżerów i pracowników branży hotelarskiej i gastronomicznej. | Dla studentów kierunku turystyka, a także dla menedżerów i pracowników branży hotelarskiej i gastronomicznej. Odbiorcy: | Szkoły wyższe. Hotelarze. Menedżerowie. | Powiązane zestawienia: | Hotelarstwo | Usługi - turystyka Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 8
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 848 95 87
Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 57.586
Numer inw.: 57586
Dostępność: tylko na miejscu