Zarządzanie bezpieczeństwem żywności : teoria i praktyka
Autor: Kołożyn-Krajewska, Danuta.
Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniłow tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania "pakietu rozporządzeń
higienicznych" w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000. Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: * podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; * podstawy ustawodawstwa żywnościowego; * dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; * system HACCP; * metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora. | ||||||||||||||||
Seria: | Zarządzanie | ||||||||||||||||
Hasła: | Bezpieczeństwo produktu Zarządzanie jakością (TQM) Żywność - higiena Żywność - jakość Podręczniki akademickie Zarządzanie i marketing | ||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo C. H. Beck, 2010. | ||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 387 s. : il. ; 24 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacja naukowa. | Dziedzina: | Zarządzanie i marketing | Twórcy: | Sikora, Tadeusz. (1950-). Autor | Powiązane zestawienia: | Bezpieczeństwo żywnościowe | Zarządzanie jakością Żywność - jakość Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 50.169
Numer inw.: 50169
Dostępność: tylko na miejscu
Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Zarządzanie / C.H. Beck należy czytać w określonej kolejności:
Doskonalenie struktur organizacyjnych przedsiębiorstw w gospodarce opartej na wiedzyKsiążka zawiera studium teoretyczno-porównawcze oraz prezentację wyników badań empirycznych, których celem była analiza efektywności klasycznych i współczesnych rozwiązań strukturalnych w gospodarce opartej na wiedzy. Przedstawiono w niej również uniwersalną koncepję strategii restrukturyzacji organizacyjnej, złożoną z programu [...] |
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności : teoria i praktykaBezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniłow tym względzie, począwszy od opublikowania [...] |