Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Sztuka fermentacji - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Sztuka fermentacji : praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli, mięsa i innych produktów / Sandor Ellix Katz ; przełożył Bartłomiej Kotarski ; ze wstępem Michaela Pollana.
Okładka pozycji Sztuka fermentacji : praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli, mięsa i innych produktów

Sztuka fermentacji : praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli, mięsa i innych produktów

Tytuł oryginału : "Art of Fermentation : An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from around the World".

Autor: Katz, Sandor Ellix




Najbardziej wyczekiwana książka kulinarna 2016 roku! Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najlepszych książek kulinarnych! Tego lata zwariujemy na punkcie kiszenia wszystkiego, co nawinie się nam pod ręce! Przygotuj się na gorący trend kulinarny, który podbija magazyny kulinarne, programy śniadaniowe, prestiżowe restauracje i rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie. Podsycać

atmosferę będzie specjalista w tej dziedzinie, światowy guru fermentacji - Sandor Ellix Katz i polskie wydanie Sztuki fermentacji! Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji! "Ważne jest, by zrozumieć że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu znacznie szerszym niż praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, że fermentacja stworzyła nas". - Sandor Ellix Katz

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Sandor Ellix Katz ; przełożył Bartłomiej Kotarski ; ze wstępem Michaela Pollana.
Hasła:Fermentacja
Kiszenie żywności
Opracowanie
Kulinaria
Adres wydawniczy:Białystok : Vivante, 2016.
Opis fizyczny:620 stron; ilustracje 24 cm.
Uwagi:Źródła na stronach: 547-560. Słowniczek pojęć na stronach: 561-565. Bibliografia na stronach: 571-575. Przypisy na stronach: 577-603. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Kulinaria
Powstanie dzieła:2012 r.
Twórcy:Kotarski, Bartłomiej. Tłumaczenie

Pollan, Michael. (1955- ). Wstęp

Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 64
Numer inw.: 76732
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: 641
Numer inw.: 59081
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzleć zamówienie




Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Dzika fermentacja : żywe kultury bakterii, smak, wartości odżywcze i rzemiosło  1




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy