Wzory jedzenia a struktura społeczna
Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych.
Odpowiedzialność: | Henryk Domański, Zbigniew Karpiński, Dariusz Przybysz, Justyna Straczuk. | ||||||
Hasła: | Gastronomia - socjologia - Polska - 21 w. Konsumenci (ekon.) - Polska - 21 w. Kultura stołu - Polska Odżywianie - socjologia - Polska - 21 w. | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe "Scholar", cop. 2015. | ||||||
Opis fizyczny: | 253 s. ; 21 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 246-253. | Powiązane zestawienia: | Kultura stołu | Konsumenci (ekon.) Gastronomia Odżywianie Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)