Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20150703122314070555 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Francuski szef kuchni / Julia Child ; przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska.
Okładka pozycji Francuski szef kuchni

Francuski szef kuchni

Tyt. oryg.: "French chef cookbook, ".

Autor: Child, Julia

Notka biograficzna



Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek "Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano "w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem

pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej buche, przystrojonej bezowymi grzybkami (.). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań.Bon appétit!

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Julia Child ; przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska.
Hasła:Kuchnia francuska
Książki kucharskie
Adres wydawniczy:Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2013.
Opis fizyczny:516, [3] s. ; 21 cm.
Uwagi:Tyt. oryg.: "The French chef cookbook" 1968. Na okł.: Wszystkie przepisy z kultowego telewizyjnego show. Indeks.
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85

Sygnatura: 64
Numer inw.: 38386
Pozycja wypożyczona

Wypożyczona przez: 094713
do dnia: 2024-05-24
schowekrezerwuj
więcejrezerwuj




Notka biograficzna:


Zdjęcie Child, Julia

Child, Julia

Urodzona: 15 sierpnia 1912. Zmarła: 13 sierpnia 2004. Autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego "Francuski Szef Kuchni" oraz słynnej książki kucharskiej "Francuska sztuka gotowania". Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem 188 [>>]






Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Gotuj z Julią : niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni  1Okładka książki  Moje życie we Francji  2




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy