Moje życie we Francji
Tyt. oryg. : "By the Julia Child Foundation for Gastronomy and the Culinary Arts and Alex Prud`homme ".
Autor: Child, Julia
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy "Julie i Julia" z Meryl Streep w jednej z głównych rół.Julia Child - "matka chrzestna" Nagelli Lawson i Jamiego Olivera - sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej
przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia, włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (.). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu - pisze Julia Child.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Julia Child ; współpraca Alex Prud`homme ; przeł. z [ang.] Anna Sak. | ||||||||||||
Hasła: | Child, Julia (1912-2004) 1901-2000 Kucharstwo Francja - życie codzienne - 20 w. Pamiętniki amerykańskie - 20 w. | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2010. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 473, [3] s. : il. ; 20 cm. Uwagi: | U góry okł.: Są ludzie, którzy ponad wszystko kochają życie, a ich radość jest zaraźliwa i inspirująca. Taka była Julia. Meryl Streep w wywiadzie dla "The Telegraph". | Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. | Twórcy: | Sak, Anna. Tł. | Powiązane zestawienia: | Kucharstwo | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. nr 1
ul. Puławska 43
tel. 22 849 25 28
Sygnatura: 929 Child J.
Numer inw.: 53480
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Sygnatura: 929 Child J.
Numer inw.: 72125
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 27
ul. Bonifacego 90
tel. 22 842 04 81
Sygnatura: 929 Child J.
Numer inw.: 53221
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56
Sygnatura: Archiwum: 929 Child J.
Numer inw.: 52668
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 39
ul. Górska 7
tel. 22 841 26 95
Sygnatura: 64
Numer inw.: 40444
Pozycja niedostępna
Wyp. Nr 63
ul. Pułku Baszta 5
tel. 22 844 86 81
Sygnatura: 64
Numer inw.: 61177
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. nr 84
ul. Modzelewskiego 71
tel. 22 844 62 71
Sygnatura: 929 Child J.
Numer inw.: 52914
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 104
ul. Ludowa 4
tel. 22 840 29 01
Sygnatura: 929 Child J.
Numer inw.: 36793
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 107
ul. Wiktorska 27
tel. 22 273 63 26
Sygnatura: 64
Numer inw.: 32043
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85
Sygnatura: 929 Child J.
Numer inw.: 35502
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Notka biograficzna:
Child, Julia
Urodzona: 15 sierpnia 1912. Zmarła: 13 sierpnia 2004. Autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego "Francuski Szef Kuchni" oraz słynnej książki kucharskiej "Francuska sztuka gotowania". Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem 188 [>>]