Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego
Autor: Dominik, Piotr
Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego stanowi swoiste kompendium wiedzy, z którą można się spotkać w postaci rozproszonej w wielu branżowych podręcznikach. W publikacji, będącej podręcznikiem akademickim, zebrano najistotniejsze informacje z zakresu omawianej tematyki.Autorzy, wykładowcy przedmiotów związanych z hotelarstwem, adresują opracowanie do studentów kierunków mających w swych programach zagadnienia
związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa.Podręcznik ma na celu zaprezentowanie podstaw funkcjonowania i organizacji przedsiębiorstwa hotelowego w świetle współczesnych tendencji w dobie globalizacji rynku turystycznego. Mówiąc o organizacji przedsiębiorstwa hotelarskiego, należy rozważyć hotel jako strukturę, w której wyróżniamy tzw. jednostki organizacyjne. Drugim aspektem organizacji są zasady funkcjonowania służb pracujących w przedsiębiorstwie. W tych dwóch obszernych płaszczyznach można i należy wyróżnić szereg zagadnień, które są związane z wieloma dziedzinami nauki, np. psychologią, socjologią, ergonomią, architekturą.Aby praca była dobrze wykonana i dawała efekty, powinna być odpowiednio zorganizowana od podstaw. Przedsiębiorstwo hotelarskie musi mieć wyznaczone cele i zaakceptowaną wizję działania, żeby stawić czoło konkurencji i odnosić sukcesy, bo "kto nie wie, do jakiego portu chce przybyć, dla tego żaden wiatr nie będzie dobry".Mając nadzieję na przydatność podręcznika, zachęcamy do lektury wszystkich, którzy są w trakcie edukacji lub rozpoczynają karierę zawodową w przedsiębiorstwie hotelarskim.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Piotr Dominik, Witold Drogoń. | ||||||||||
Hasła: | Hotelarstwo - organizacja Podręczniki akademickie | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Almamer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2009. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 177, [2] s. : il. ; 24 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 171-177. | Przeznaczenie: | Dla studentów kierunków mających w swych programach zagadnienia związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa. | Dla studentów kierunków mających w swych programach zagadnienia związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa. Powiązane zestawienia: | Hotelarstwo | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 48843
Numer inw.: 48843
Dostępność: tylko na miejscu