Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji
Wszyscy interesujemy się żywnością. Ona warunkuje nasze istnienie. Mamy świadomość, że od jej jakości w dużym stopniu zależy nasze zdrowie i jakość naszego życia. Jednocześnie gwałtowny rozwój produkcji i przetwórstwa żywności na skalę masową wywołuje u konsumentów poczucie utraty kontroli nad tym, co spożywają. Postępujące procesy globalizacyjne to poczucie
pogłębiają. Przed władzami stoi teraz - obok odwiecznego zadania wyżywienia obywateli - zadanie zapewnienia, że żywność będzie bezpieczna.Jakie mechanizmy polityczne i prawne stoją na straży tego bezpieczeństwa?Jaka jest skala problemu bezpieczeństwa żywności i jakie są podstawowe zagrożenia w tym względzie?Jakie służby i uregulowania prawne mają nas przed nimi chronić? Oto głÃ³wne tematy tej książki.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | red. nauk. Stanisław Kowalczyk. | ||||||||
Seria: | Przedsiębiorczość w XXI Wieku | ||||||||
Hasła: | Bezpieczeństwo żywnościowe - 21 w. Globalizacja Żywność - higiena | ||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Szkoła Główna Handlowa. Oficyna Wydawnicza, 2009. | ||||||||
Opis fizyczny: | 303 s. : il. ; 25 cm. Uwagi: | Bibliogr., wykaz aktów prawnych przy pracach. | Powiązane zestawienia: | Globalizacja | Bezpieczeństwo żywnościowe Żywność Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 48.269
Numer inw.: 48269
Dostępność: tylko na miejscu
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Przedsiębiorczość w XXI Wieku należy czytać w określonej kolejności:
Najlepsze praktyki w zarządzaniu łańcuchem dostaw : wyjść naprzeciw wyzwaniom społecznej odpowiedzialności biznesu : praca zbiorowaNiniejsza książka prezentuje syntezę wyników badań zrealizowanych w ramach projektu badawczego "Najlepsze praktyki biznesowe" w okresie styczeń 2007 - czerwiec 2008 roku, przez zespół badawczy Katedry Logistyki i jest poświęcona najlepszym praktykom w zarządzaniu łańcuchem dostaw. Sfera ta ma ogromny wpływ na kształtowanie pozycji [...] |
Wpływ wirtualizacji przedsiębiorstw na modele e-biznesu : ujęcie instytucjonalneZnane są różne formy wirtualnych organizacji, które same w sobie - z czysto prawnego punktu widzenia - nie muszą być przedsiębiorstwem (spółką), a tylko formą, współpracy w sieci (np. technology Wek customer Web, market Web). Formy te można oceniać jako inne postacie rozwiązań znanych znacznie wcześniej (można tu wymienić [...] |
Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacjiWszyscy interesujemy się żywnością. Ona warunkuje nasze istnienie. Mamy świadomość, że od jej jakości w dużym stopniu zależy nasze zdrowie i jakość naszego życia. Jednocześnie gwałtowny rozwój produkcji i przetwórstwa żywności na skalę masową wywołuje u konsumentów poczucie utraty kontroli nad tym, co spożywają. [...] |