Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje
Autor: Łozińska, Maja.
Wciągająca opowieść o historii polskiej kuchni od średniowiecza po wiek XX. Opis obyczajów, anegdoty związane z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu oraz przegląd sprzętów kuchennych.
Odpowiedzialność: | Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdj. Maja i Jan Łozińscy. | ||||||||
Hasła: | Kucharstwo - Polska Kultura stołu - Polska | ||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, cop. 2013. | ||||||||
Opis fizyczny: | 294, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 287-[295]. | Powiązane zestawienia: | Kuchnia | Kultura stołu Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 52.737
Numer inw.: 52737
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Łozińska, Maja
Od blisko 20 lat zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje dawne listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem, Janem ?ozińskim autorem doboru ilustracji w książce W ziemiańskim dworze opublikowała m.in.: Wokół kuchni i stołu 1994, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej 1998, Życie codzienne i niecodzienne w przedwojennej Polsce 1999.
Źródło: lubimyczytac.pl