Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Zarządzanie jakością żywności - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Zarządzanie jakością żywności : systemy, koncepcje, instrumenty / Małgorzata Wiśniewska, Ewa Malinowska.
Okładka pozycji Zarządzanie jakością żywności : systemy, koncepcje, instrumenty

Zarządzanie jakością żywności : systemy, koncepcje, instrumenty

Autor: Wiśniewska, Małgorzata




Niniejsza książka poświęcona jest jakości, w tym bezpieczeństwu żywności, z punktu widzenia problematyki zarządzania jakością w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego. Oprócz podstaw teoretycznych zawiera wiele przykładów praktycznych, bazujących na koncepcjach, metodach i narzędziach, których wykorzystanie pozwala na osiągnięcie, utrzymanie, a następnie skuteczne doskonalenie wymaganego

poziomu jakości i poprawę konkurencyjności danego przedsiębiorstwa.Książka ma charakter podręcznika akademickiego i jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów, doktorantów kierunków zarządzania, towaroznawstwa, technologii przemysłu spożywczego i innych kierunków pokrewnych. Może być także stosowana przez szerokie grono menedżerów do spraw jakości, specjalistów i praktyków, przedstawicieli przemysłu spożywczego.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Małgorzata Wiśniewska, Ewa Malinowska.
Hasła:Żywność - jakość - Polska - od 2001 r.
Żywność - zarządzanie - Polska - od 2001 r.
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Difin, 2011.
Opis fizyczny:389 s. : il. ; 23 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 369-377.
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Rozdział 1. Jakość i bezpieczeństwo żywności
  2. 1.1.Pojęcie żywności i terminy pokrewne
  3. 1.2.Pojęcie jakości żywności
  4. 1.2.1.Jakość żywności i jej składowe
  5. 1.2.2.Jakość żywności w ujęciu kompleksowym
  6. 1.3.Pojęcie bezpieczeństwa żywności
  7. 1.3.1.Bezpieczeństwo żywności i zanieczyszczenia występujące w żywności
  8. 1.3.2.Systemy i instrumenty na straży bezpieczeństwa żywności w prawie UE
  9. 1.3.2.1.HACCP, GMP, GHP
  10. 1.3.2.2.RASFF
  11. Rozdział 2. Systemy znormalizowane i programy wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności
  12. 2.1.Podejścia normatywne
  13. 2.1.1.Pojęcie normy i normalizacji
  14. 2.1.2.System zarządzania jakością według ISO 9001
  15. 2.1.3.System zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000
  16. 2.1.4.Standardy sieci handlowych
  17. 2.1.5.Standard GlobalGAP dla producentów podstawowych
  18. 2.1.6.System bezpieczeństwa pasz GMP+
  19. 2.1.7.Globalny system certyfikacji żywności FS 22000
  20. 2.1.7.1.Globalna Inicjatywa na rzecz Bezpieczeństwa Żywności - GFSI
  21. 2.1.7.2.Standardy rekomendowane przez GFSI
  22. 2.1.7.3.Standard FS 22000
  23. 2.1.8.Norma PN EN 15593 dotycząca opakowań do żywności
  24. 2.1.9.ISO/IEC 17025 - wymagania dotyczące laboratoriów badawczych
  25. 2.2.Wybrane programy na rzecz jakości i bezpieczeństwa żywności
  26. 2.2.1.Wybrane programy powołane w krajach Europy
  27. 2.2.2.Programy polskie
  28. 2.3.System CARVER+Shock
  29. 2.3.1.Istota bioterroryzmu
  30. 2.3.2.Istota systemu CARVER+Shock
  31. 2.3.3.Etapy wdrażania systemu
  32. Rozdział 3. Urzędowy i rynkowy nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
  33. 3.1.Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności
  34. 3.2.Polskie urzędy na straży jakości i bezpieczeństwa żywności
  35. 3.3.Rola i zadania jednostek certyfikacyjnych
  36. 3.4.Auditowanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodnie z normą ISO 19011:2003
  37. Rozdział 4. Koncepcje wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności
  38. 4.1.TQM - Total Quality Management
  39. 4.1.1.Definicja TQM
  40. 4.1.2.Zasady i model TQM
  41. 4.1.3.Modele doskonałości
  42. 4.2.Koncepcja kosztów jakości
  43. 4.2.1.Definicja kosztów jakości
  44. 4.2.2.Modele i klasyfikacja kosztów jakości
  45. 4.2.3.Rachunek kosztów jakości
  46. 4.3.Six Sigma
  47. 4.3.1.Istota podejścia Six Sigma
  48. 4.3.2.Wdrażanie Six Sigma
  49. 4.3.3.Infrastruktura Six Sigma
  50. 4.4.Japońska koncepcja zarządzania jakością - kaizen
  51. 4.4.1.Istota koncepcji kaizen
  52. 4.4.2.Pojęcie straty (muda)
  53. 4.4.3.Podstawowe praktyki towarzyszące kaizen
  54. Rozdział 5. Instrumentarium zarządzania jakością
  55. 5.1.Klasyfikacja narzędzi zarządzania jakością
  56. 5.2.Tradycyjne narzędzia zarządzania jakością
  57. 5.2.1.Arkusz kontrolny
  58. 5.2.2.Karta kontrolna
  59. 5.2.3.Histogram
  60. 5.2.4.Diagram Ishikawy
  61. 5.2.5.Diagram Pareto
  62. 5.2.6.Diagram rozproszenia
  63. 5.2.7.Schemat blokowy
  64. 5.3.Nowe narzędzia zarządzania jakością
  65. 5.3.1.Diagram pokrewieństwa
  66. 5.3.2.Diagram zależności
  67. 5.3.3.Diagram systematyki
  68. 5.3.4.Diagram macierzowy
  69. 5.3.5.Macierzowa analiza danych
  70. 5.3.6.Plan działania
  71. 5.3.7.Diagram strzałkowy
  72. 5.4.Klasyfikacja metod zarządzania jakością
  73. 5.5.Metody zarządzania jakością
  74. 5.5.1.Metoda Kano
  75. 5.5.2.Metoda QFD
  76. 5.5.3.Metoda FMEA
  77. 5.5.4.Metoda CSI
  78. 5.5.5.Metoda Servqual
  79. 5.5.6.Metoda kryterialnego wzorca jakości
  80. 5.6.Inne instrumenty zarządzania jakością o charakterze wspierającym
  81. 5.6.1.Burza mózgów
  82. 5.6.2.Metoda 5Why
  83. 5.6.3.Metoda Suzuki
  84. 5.6.4.Metoda 8D
  85. 5.6.5.Metoda 5S
  86. Rozdział 6. Przykłady praktycznych zastosowań wybranych instrumentów
  87. 6.1.Zastosowanie diagramu Ishikawy do identyfikacji przyczyn spadku popytu na usługi w zakładzie gastronomicznym
  88. 6.2.Zastosowanie burzy mózgów, diagramu pokrewieństwa, zależności i systematyki do rozwiązania problemów w hurtowni koncentratów spożywczych
  89. 6.3.Zastosowanie metody Kano przez producenta przetworów mleczarskich
  90. 6.4.Zastosowanie metody CSI przez producenta przetworów mleczarskich

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 51.968
Numer inw.: 51968
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Bezpieczeństwo narodowe Polski w latach 1918-1939 : teoria i praktyka  1Okładka książki  Jakość usług medycznych : instrumenty i modele  2Okładka książki  Kultura bezpieczeństwa żywności : istota i narzędzia pomiaru  3Okładka książki  Od gospodarstwa do stołu : organizacja i zarządzanie jakością oraz bezpieczeństwem produktu żywnościowego  4




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy