Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20231109142634087145 / Katalog / Szczegóły pozycji

- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski.
Okładka pozycji Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3




Opis od wydawcyŻywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego.Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został

zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.Redaktor naukowy: Wojciech F. Roszkowski https://bonito.pl/produkt/zywienie-czlowieka-a-zdrowie-publiczne-tom-3

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski.
Hasła:Bezpieczeństwo żywności
Odżywianie
Zdrowie publiczne
Żywienie chorych
Żywność
Podręcznik
Adres wydawniczy:Warszawa : PWN, 2023.
Wydanie:Wydanie II - dodruk 1.
Opis fizyczny:XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje naukowe.
Dziedzina:Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2023 r.
Twórcy:Gawęcki, Jan. (1944- ). Redakcja

Roszkowski, Wojciech. (1939-) Redakcja

Przeznaczenie:Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Odbiorcy:Lekarze. Szkoły wyższe.
Powiązane zestawienia:Bezpieczeństwo żywnościowe
Odżywianie
Zdrowie publiczne
Żywienie chorych
Żywność
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 61.140
Numer inw.: 62040
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy