Pieczenie ciast : praktyczna kuchnia
Na dodatkowej stronie tytułowej: "Przepisy praktyczne ciast drożdżowych, tortów, ciastek, cukierków, lodów i likierów ".
Autor: Makarewiczowa, Róża
Ciasto - plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innch składników, np. cukru, jajek, tłuszczów.Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np.
ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek.Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Róża Makarewiczowa. | ||||||
Hasła: | Kuchnia Ciasta Słodycze | ||||||
Adres wydawniczy: | [Barwałd Dolny] : Graf_ika Usługi Wydawnicze Iwona Knechta ; przy współpracy Gopher u.r.p., 2019. | ||||||
Opis fizyczny: | 211, [1] strona ; 22 cm. Uwagi: | Drugie miejsce wydania według strony internetowej wydawcy. Na podstawie wydania z 1910 roku, ze zbiorów Biblioteki Narodowej w Warszawie. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
DWM
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 853 01 71
Sygnatura: Edukacyjne: 2787
Numer inw.: 2787
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni