Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii
Tytuł oryginału: : "Meshi : a personal history of japanise food".
"Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii "
Autor: Arguile, Katherine Tamiko.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem
Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy.
Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej
niż na określenie miłości.
Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事�?�も旬�?��?�る - wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce!
Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi!
Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.
opis pochodzi ze strony wydawcy
Odpowiedzialność: | Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. | ||||||||||||||
Hasła: | Dziedzictwo kulinarne Kuchnia japońska Kuchnia sezonowa Kultura stołu Obyczaje i zwyczaje Zwyczaje żywieniowe Japonia Przepisy kulinarne | ||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Znak Koncept, 2023. | ||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie I. | ||||||||||||||
Opis fizyczny: | 409, [2] strony : ilustracje ; 25 cm. Uwagi: | Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Etnologia i antropologia kulturowa | Kulinaria Powstanie dzieła: | 2022 r. | Twórcy: | Wierzbowska, Lucyna. Tłumaczenie | Powiązane zestawienia: | Kultura stołu | Japonia Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)