Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20230614110020070555 / Katalog / Szczegóły pozycji

Meshi - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska.
Okładka pozycji Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii

Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii

Tytuł oryginału: : "Meshi : a personal history of japanise food".
"Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii "

Autor: Arguile, Katherine Tamiko.




W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem

Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy.

Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej

niż na określenie miłości.

Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事�?�も旬�?��?�る - wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce!
Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi!

Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.

Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.
opis pochodzi ze strony wydawcy

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska.
Hasła:Dziedzictwo kulinarne
Kuchnia japońska
Kuchnia sezonowa
Kultura stołu
Obyczaje i zwyczaje
Zwyczaje żywieniowe
Japonia
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Kraków : Znak Koncept, 2023.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:409, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Uwagi:Indeks.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Etnologia i antropologia kulturowa
Kulinaria
Powstanie dzieła:2022 r.
Twórcy:Wierzbowska, Lucyna. Tłumaczenie

Powiązane zestawienia:Kultura stołu
Japonia
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: 641
Numer inw.: 64879
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 20695
Numer inw.: 20695
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy