Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak.
Okładka pozycji Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2

Autor: Grzymisławski, Marian.




"Żywienie człowieka zdrowego i chorego" to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to "Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu" oraz "Żywienie a zdrowie publiczne". Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i

praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak.
Hasła:Leczenie dietą
Zdrowe odżywianie
Żywienie chorych
Żywność
Podręcznik
Adres wydawniczy:Warszawa : PWN, 2022.
Wydanie:Wydanie III.
Opis fizyczny:XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe. Publikacje naukowe.
Dziedzina:Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2000 r.
Twórcy:Grzymisławski, Marian. Redakcja

Moszak, Małgorzata. Redakcja

Przeznaczenie:Dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, realizujących przedmioty z zakresu żywienia, dietetyków, technologów żywności, personelu szpitalnego i domów opieki.
Dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, realizujących przedmioty z zakresu żywienia, dietetyków, technologów żywności, personelu szpitalnego i domów opieki.
Odbiorcy:. Lekarze.
Powiązane zestawienia:Zdrowe odżywianie
Leczenie dietą
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: Czytelnia: 61
Numer inw.: 86006
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31

Sygnatura: Rewersy: 61
Numer inw.: 68052
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 61.140
Numer inw.: 61140
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy