Tradycje i sztuka kulinarna Chin : historia, zwyczaje, smaki
Autor: Burski, Ksawery.
Tradycje i sztuka kulinarna Chin - opis wydawcyKuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.Trudno jednak mówić o jednej "kuchni chińskiej", gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to
trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, "niebiańskich" dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu - korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Ksawery Burski. | ||||||||||||
Hasła: | Kuchnia chińska Kultura stołu Chiny Przepisy kulinarne Wydawnictwa popularne | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Akademickie Dialog, 2021. | ||||||||||||
Wydanie: | Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 411, [1] strona, [22] strony tablic : ilustracje ; 21 cm. Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Kulinaria | Kultura i sztuka Powstanie dzieła: | 1995 r. | Powiązane zestawienia: | Kuchnie świata | Kultura stołu Chiny Przepisy kulinarne Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 59.883
Numer inw.: 59883
Dostępność: tylko na miejscu