Rosja od kuchni : jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
"Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem "
Autor: Szabłowski, Witold
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem - opis wydawcy. Z tej książki dowiecie się, jak - i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół
Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj. Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel. Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Witold Szabłowski. | ||||||||||||||
Hasła: | 1901- 2000 2001- Kucharze Kuchnia kaukaska Kuchnia rosyjska Obyczaje i zwyczaje Polityka Przywódcy i głowy państw Rosja ZSRR Reportaż | ||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo W.A.B. - Grupa Wydawnicza Foksal, 2021. | ||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie I. | ||||||||||||||
Opis fizyczny: | 376, [8] stron : fotografie, mapa ; 20 cm. Uwagi: | Bibliografia na stronach 373-[377]. | Forma gatunek: | Książki . Literatura faktu, eseje publicystyka. | Dziedzina: | Etnologia i antropologia kulturowa | Kulinaria Historia Powstanie dzieła: | 2021 r. | Powiązane zestawienia: | ZSRR | Życie codzienne, zwyczaje, obyczaje Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Wyp. Nr 39
ul. Górska 7
tel. 22 841 26 95
Wyp nr 104
ul. Ludowa 4
tel. 22 840 29 01
Notka biograficzna:
Szabłowski, Witold
Witold Szabłowski urodził się w 1980 roku w Ostrowi Mazowieckiej. Studiował politologię w Warszawie i Stambule. Jako stażysta telewizji CNN Türk przejechał całą Turcję. W Polsce pracę dziennikarza zaczynał w TVN 24. W 2006 roku dołączył do zespołu "Gazety Wyborczej". Za reportaże ze zbioru "Zabójca z miasta moreli" otrzymał kilka nagród dziennikarskich, w tym Melchiora 2007 i wyróżnienie Amnesty International. W 2010 roku został uhonorowany Nagrodą Dziennikarską Parlamentu Europejskiego za reportaż "Dziś przypłyną tu dwa trupy".
Źródło: lubimyczytac.pl