Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Nowa jadłonomia - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek.
Okładka pozycji Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata

Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata

Autor: Dymek, Marta.




Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni.
Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne

śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami.
Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Marta Dymek.
Hasła:Weganizm
Wegetarianizm
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018.
Wydanie:Wydanie 2.
Opis fizyczny:271, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
Uwagi:Indeks.
Forma gatunek: Książki . Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Kulinaria
Powstanie dzieła:2018 r.
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Wstęp
  2. Roślinna podróż po świecie
  3. Sprzęty i miary kuchenne
  4. Śniadania
  5. Małe dania
  6. Zupy
  7. Duże dania
  8. Desery
  9. Napoje
  10. Przepisy podstawowe

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22

Sygnatura: 64
Numer inw.: 84803
Pozycja wypożyczona

Wypożyczona przez: 003639
do dnia: 2024-06-28
schowekrezerwuj
więcejrezerwuj




Inne wydania tej pozycji w zbiorach biblioteki:


bookbook





Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan  1Okładka książki  Jadłonomia po polsku  2Okładka książki  Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata  3Okładka książki  Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata  4




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy