Sitopia : jak jedzenie może ocalić świat
"Jak jedzenie może ocalić świat "
Tytuł oryginału: "Sitopia : how food can save the world,".
Autor: Steel, Carolyn.
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie
nawzajem.Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie.W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego. "Szacunek do jedzenia [.] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. Nie uczą tego w szkole, ale intuicja moralna ci podpowiada, że możesz mieć dobre życie tylko jeśli zatroszczysz się o swój świat. Niekoniecznie jednak wiesz, co możesz zrobić, zaczynając od swojej kuchni, spiżarni, lodówki, zamiast czekać aż ktoś znów wymyśli za nas uniwersalne rozwiązanie. Które jak wszystko co uniwersalne, jest dobre dla wszystkich a zatem dla nikogo. Słusznie zatem dałeś się skusić przez tę książkę. Zacznij od siebie, zacznij czytać. Opis wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Carolyn Steel ; przekład Agnieszka Szling ; wstęp Paweł Bravo. | ||||||||||||||
Seria: | Miasto Szczęśliwe | ||||||||||||||
Hasła: | Bezpieczeństwo żywnościowe Konsumpcja zrównoważona Łańcuch dostaw żywności Przemysł rolno-spożywczy Świadomość ekologiczna Żywność Świat Publicystyka Reportaż | ||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, copyright 2021. | ||||||||||||||
Opis fizyczny: | 412, [3] strony ; 22 cm. Uwagi: | Tekst na skrzydełkach. Logo wydawcy na okładce. Na okładce: Z języka greckiego: sitos (jedzenie) + topos (miejsce). | Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Ochrona środowiska | Rolnictwo i leśnictwo Socjologia i społeczeństwo Powstanie dzieła: | 2020 r. | Twórcy: | Bravo, Paweł. (1967- ). Wstęp | Szling, Agnieszka. Tłumaczenie Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)