Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II
Autor: Filipowicz, Wika.
Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze - opis wydawcy. Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni!Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i.
jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną... w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść... szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do "cienkiego jadania". Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Wika Filipowicz. | ||||||||||||||
Hasła: | Kultura stołu Nakrycie i dekoracja stołu Obyczaje i zwyczaje Władcy Zwyczaje żywieniowe Europa Polska Opracowanie | ||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Znak Horyzont, 2020. | ||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie I. | ||||||||||||||
Opis fizyczny: | 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm. Uwagi: | Bibliografia, netografia na stronach 423-443. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Etnologia i antropologia kulturowa | Historia Kulinaria Zakres czasowy: | 1300-2019 r. | Powstanie dzieła: | 2020 r. | Powiązane zestawienia: | Kultura stołu | Władcy Europa Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Sygnatura: 94(4)
Numer inw.: 81669
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Sygnatura: 94(4)
Numer inw.: 49982
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85
Sygnatura: 39
Numer inw.: 43293
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 122
ul. Iberyjska 5
tel. 22 842 79 02
Sygnatura: 94(4)
Numer inw.: 26972
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 58.308
Numer inw.: 58308
Dostępność: tylko na miejscu