Ekonomiczne problemy fałszowania żywności : instrumenty przeciwdziałania
Autor: Kowalska, Aleksandra
Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania - opis wydawcy"Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze.
Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany".- Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Aleksandra Kowalska. | ||||||||||||||||
Hasła: | 2001- Bezpieczeństwo żywności Gospodarka żywnościowa Jakość żywności Prawo żywnościowe Przemysł rolno-spożywczy Żywność Polska Monografia Gospodarka, ekonomia, finanse Prawo i wymiar sprawiedliwości | ||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019. | ||||||||||||||||
Wydanie: | Stan prawny na dzień 1 lipca 2018 r. | ||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 299 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia, netografia na stronach 275-299. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Gospodarka, ekonomia, finanse | Prawo i wymiar sprawiedliwości Zakres czasowy: | 2001-2019 r. | Powstanie dzieła: | 2019 r. | Powiązane zestawienia: | Bezpieczeństwo żywnościowe | Gospodarka żywnościowa Przemysł rolno-spożywczy Żywność Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 57.482
Numer inw.: 57482
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Kowalska, Aleksandra
Aleksandra kowalska ur. 10 lipca 1976 r. – anglistka, pisarka Z wykształcenia anglistka. Ukończyła uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu i studia doktorskie na uniwersytecie Charles’a de Gaulle w Lille we Francji. Pracowała jako nauczycielka języka angielskiego i polskiego dla cudzoziemców w Polsce, Brazylii i Francji. Od 2005 roku jest urzędnikiem Komisji Europejskiej. W 2015 Aleksandra Kowalska wydała opartą na swojej pracy doktorskiej książkę pt. „Entre affirmation et répression: La Sexualité féminine d’Aphra Behn aux sœurs Brontë” w prestiżowym paryskim wydawnictwie [>>]