Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności
"Biologiczne właściwości składników żywności "
Chemia żywności. Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności - opis wydawcyChemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem
składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Chemia Żywność Podręcznik Chemia | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. | Dziedzina: | Chemia | Powstanie dzieła: | 2017 r. | Twórcy: | Sikorski, Zdzisław Edmund. (1930- ). Redakcja | Staroszczyk, Hanna. Redakcja Przeznaczenie: | Dla studentów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych, politechnikach, uniwersytetach medycznych i uczelniach ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej. | Dla studentów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych, politechnikach, uniwersytetach medycznych i uczelniach ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej. Odbiorcy: | Szkoły wyższe. | Powiązane zestawienia: | Chemia | Żywność Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 55.956
Numer inw.: 55957
Dostępność: tylko na miejscu