Chemia żywności : praca zbiorowa. 1, Główne składniki żywności
"Główne składniki żywności "
Chemia żywności. Tom 1. Główne składniki żywności - opis wydawcyChemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i
zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: zakres i rolę chemii żywności;budowę surowców i produktów żywnościowych; udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; interakcje składników żywności;składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Chemia Żywność Podręcznik Chemia | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018. | ||||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie 1, dodruk 1. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XII, [2], 458 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. | Dziedzina: | Chemia | Powstanie dzieła: | 2017 r. | Twórcy: | Sikorski, Zdzisław Edmund. (1930- ). Redakcja | Staroszczyk, Hanna. Redakcja Przeznaczenie: | Dla studentów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych, politechnikach, uniwersytetach medycznych i uczelniach ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej. | Dla studentów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych, politechnikach, uniwersytetach medycznych i uczelniach ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej. Odbiorcy: | Szkoły wyższe. | Powiązane zestawienia: | Żywność | Chemia Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 55.956
Numer inw.: 55956
Dostępność: tylko na miejscu