Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Tytuł oryginału: "Microbial toxins and related contamination in the food industry, ".
Autor: Lagan?, Pasqualina.
"Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności" - opis wydawcy. Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one
wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Pasqualina Lagan?, Gabriella Caruso, Caterina Barone, Giorgia Caruso, Salvatore Parisi, Lucia Melcarne, Francesco Mazz?, Antonino Santi Delia ; [przekład Agnieszka Błaszczak]. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Biofilmy Jakość żywności Mikrobiologia Pałeczki okrężnicy Toksyny i antytoksyny Żywność Praca zbiorowa Biologia Rolnictwo i leśnictwo | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2017. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 113, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia, netografia przy rozdziałach. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje fachowe. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Biologia | Rolnictwo i leśnictwo Powstanie dzieła: | 2015 r. | Twórcy: | Barone, Caterina. Autor | Błaszczak, Agnieszka. Tłumaczenie Caruso, Gabriella. Autor Caruso, Giorgia. Autor Delia, Antonino Santi. (1945-). Autor Mazz?, Francesco. Autor Melcarne, Lucia. Autor Parisi, Salvatore. (1970- ). Autor Przeznaczenie: | Dla chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy. | Dla chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy. Odbiorcy: | Chemicy. Mikrobiolodzy. Technolodzy żywności. Weterynarze. | Powiązane zestawienia: | Mikrobiologia | Żywność - jakość Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)