Estetyka i sztuka japońska : wybrane zagadnienia
Autor: Kubiak Ho-Chi, Beata.
Książka jest rodzajem wstępu do estetyki i sztuki japońskiej. Jej zasadniczym celem jest wprowadzenie polskiego czytelnika w coraz bardziej popularną w naszym kraju dziedzinę wiedzy. W książce omówione zostały główne problemy związane z ogólnymi cechami tradycyjnej estetyki japońskiej oraz jej historia od czasów najdawniejszych do współczesności. Zostały tu również przedstawione zagadnienia związane z
estetyką wybranych dziedzin kultury (tatr, literatura, malarstwo, architektura, rzeźba i rzemiosło artystyczne). Ważną część książki zajmuje obszerny słownik terminów plastycznych i estetycznych oraz indeks znakowy. Atutem książki jest piękna ikonografia unaoczniająca czytelnikowi fascynujący świat japońskiej kultury.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Beata Kubiak Ho-Chi. | ||||||||||
Seria: | Biblioteka Fundacji imienia Takashimy | ||||||||||
Hasła: | Estetyka - historia - Japonia Sztuka japońska - historia | ||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Towarzystwo Autorów i Wydawców Prac Naukowych Universitas, 2009. | ||||||||||
Opis fizyczny: | 335, [3] s., [170] s. tabl. : il. (gł. kolor.) ; 25 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 299-307. Indeksy. | Powiązane zestawienia: | Estetyka | Sztuka japońska Japonia Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 49.200
Numer inw.: 49200
Dostępność: tylko na miejscu
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Biblioteka Fundacji im. Takashimy należy czytać w określonej kolejności:
Japońska kultura kulinarnaAutorka, z pasją opowiada nam nie tylko o mniej lub bardziej znanych w Polsce potrawach współczesnej kuchni Japończyka (np.. Sushi), ale także o historii zwyczajów żywieniowych, a więc i o kuchni arystokracji dworskiej, i samurajów, i mieszczan z Edo. Dowiemy się, jakie miejsce w dziejach Japonii zajmowały ryż i soja, ryby i mięso, [...] |
Estetyka i sztuka japońska : wybrane zagadnieniaKsiążka jest rodzajem wstępu do estetyki i sztuki japońskiej. Jej zasadniczym celem jest wprowadzenie polskiego czytelnika w coraz bardziej popularną w naszym kraju dziedzinę wiedzy. W książce omówione zostały główne problemy związane z ogólnymi cechami tradycyjnej estetyki japońskiej oraz jej historia od czasów najdawniejszych do [...] |