Sery : masło, jogurt, kefir : 120 przepisów na przetwory mleczne
Tyt. oryg.: "Käsen : Leichtgemacht : 120 Rezepte für die Milchverarbeitung,".
Autor: Hanreich, Lotte.
Jak samodzielnie zrobić ser z mleka krowiego, owczego lub koziego? Smak domowego masła, sera czy twarożku jest wyjątkowy. Wystarczy dobrej jakości mleko, niezbędne dodatki oraz sprawdzony przepis, by samemu wyprodukować doskonały nabiał - zawsze świeży, bez konserwantów. Domowe sery, twarogi, kefir czy masło będą zdrowym i atrakcyjnym urozmaiceniem naszych posiłków. Goście nie uwierzą, że te przysmaki
zrobiliśmy sami. Nasz poradnik zawiera ponad 120 szczegółowych przepisów na przetwarzanie krowiego, koziego i owczego mleka. Pozwolą one we własnej kuchni zrobić m.in.: • twarogi i twarożki, ser smażony i kwargiel • bryndzę i mozzarellę, pecorino i fetę • ser monastyrski i ser piwny • sery pleśniowe - brie, camembert, roquefort • sery półtwarde i twarde - tylżycki, cheddar, ementaler, parmezan • śmietanę i masło • zsiadłe mleko, jogurt i kefir. Ponadto: wszystko na temat mleka, wyposażenie serowni, ogólne zasady wytwarzania serów, tajniki obróbki skrzepu, przyczyny powstawania wad serów. Praktyczny poradnik dla domowych serowarów.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Lotte Hanreich, Edith Zeltner ; tł. z jęz. niem. Barbara Floriańczyk. | ||||||||
Seria: | Tradycyjny Smak | ||||||||
Hasła: | Napoje mleczne fermentowane - kucharstwo i przetwórstwo Sery - kucharstwo i przetwórstwo Poradniki | ||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, cop. 2009. | ||||||||
Opis fizyczny: | 175, [1] s. : il. kolor. ; 22 cm. Uwagi: | Indeks. | Powiązane zestawienia: | Kucharstwo | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Tradycyjny Smak należy czytać w określonej kolejności:
Sery : masło, jogurt, kefir : 120 przepisów na przetwory mleczneJak samodzielnie zrobić ser z mleka krowiego, owczego lub koziego? Smak domowego masła, sera czy twarożku jest wyjątkowy. Wystarczy dobrej jakości mleko, niezbędne dodatki oraz sprawdzony przepis, by samemu wyprodukować doskonały nabiał - zawsze świeży, bez konserwantów. Domowe sery, twarogi, kefir czy masło będą zdrowym i [...] |