Jedzenie i uczty Jezusa : kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku
Tyt. oryg.: "Food and feasts of Jesus : inside the world of first-century fare, with menus and recipes,".
"Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku "
Autor: Neel, Douglas E
Nie trzeba być kucharzem, by delektować się tą książką. Jest frapująca i bogata w informacje. Mam nadzieję, że w niej zasmakujecie. Bóg mi świadkiem, że dla mnie to była uczta.Phyllis Tickle, autorka książki The Great EmergenceDouglas E. Neel i Joel A. Pugh łączą wiedzę biblijną i gruntowną znajomość antycznej kultury basenu Morza Śródziemnego ze sztuką kulinarną,
uzyskując doskonały rezultat. Nic więc dziwnego, że "Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije"; nic dziwnego, że psalmista radzi: "Skosztujcie i zobaczcie". Wielebny Herry T. Cook, ksiądz Kościoła Episkopalnego, autorksiążki Long Live Salvation by WorksNowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi - od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych. W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych posiłków - od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas pracy na polu - omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społeczno-gospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności. Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Douglas E. Neel, Joel A. Pugh ; tł. Marek Król. | ||||||
Hasła: | Jezus Chrystus Kuchnia żydowska - 1 w Kultura stołu - Palestyna - 1 w. Palestyna - 1 w. | ||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, cop. 2014. | ||||||
Opis fizyczny: | 221, [3] s. : il. ; 24 cm. Uwagi: | Tyt. oryg.: "Food and feasts of Jesus : inside the world of first-century fare, with menus and recipes" 2012. Bibliogr. s. 211-213. Indeksy. | Powiązane zestawienia: | Kuchnie świata | Palestyna Kultura stołu Jezus Chrystus Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 53.388
Numer inw.: 53388
Dostępność: tylko na miejscu