Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20141229135853057952 / Katalog / Szczegóły pozycji

Jedzenie i uczty Jezusa - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Jedzenie i uczty Jezusa : kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku / Douglas E. Neel, Joel A. Pugh ; tł. Marek Król.
Okładka pozycji Jedzenie i uczty Jezusa : kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku

Jedzenie i uczty Jezusa : kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku

Tyt. oryg.: "Food and feasts of Jesus : inside the world of first-century fare, with menus and recipes,".
"Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku "

Autor: Neel, Douglas E




Nie trzeba być kucharzem, by delektować się tą książką. Jest frapująca i bogata w informacje. Mam nadzieję, że w niej zasmakujecie. Bóg mi świadkiem, że dla mnie to była uczta.Phyllis Tickle, autorka książki The Great EmergenceDouglas E. Neel i Joel A. Pugh łączą wiedzę biblijną i gruntowną znajomość antycznej kultury basenu Morza Śródziemnego ze sztuką kulinarną,

uzyskując doskonały rezultat. Nic więc dziwnego, że "Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije"; nic dziwnego, że psalmista radzi: "Skosztujcie i zobaczcie". Wielebny Herry T. Cook, ksiądz Kościoła Episkopalnego, autorksiążki Long Live Salvation by WorksNowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi - od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych. W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych posiłków - od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas pracy na polu - omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społeczno-gospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności. Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Douglas E. Neel, Joel A. Pugh ; tł. Marek Król.
Hasła:Jezus Chrystus
Kuchnia żydowska - 1 w
Kultura stołu - Palestyna - 1 w.
Palestyna - 1 w.
Adres wydawniczy:Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, cop. 2014.
Opis fizyczny:221, [3] s. : il. ; 24 cm.
Uwagi:Tyt. oryg.: "Food and feasts of Jesus : inside the world of first-century fare, with menus and recipes" 2012. Bibliogr. s. 211-213. Indeksy.
Powiązane zestawienia:Kuchnie świata
Palestyna
Kultura stołu
Jezus Chrystus
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 53.388
Numer inw.: 53388
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy