Moje zdrowe przepisy
Autor: Pawlikowska, Beata
Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w
odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne! Kolejna książka popularnej dziennikarki i podróżniczki. Nietypowa bo...kucharska. Czytelnik dowie się z niej, w jaki sposób przygotowywać posiłki zdrowe, wartościowe pod względem odżywczym, ale przede wszystkim - smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Dania, które proponuje nam podróżniczka pozwalają przy tym cieszyć się niespożytą energią przez cały dzień. A proces gotowania? Cóż, obejmuje głównie wrzucenie do garnka potrzebnych składników (w odpowiedniej ilości oczywiście) oraz trochę czasu na ich obróbkę termiczną. Filozofia zdrowych przepisów jest więc czystą pochwałą prostoty. Autorka wypróbowała wszystkie receptury z konieczności - by móc żyć w zgodzie z potrzebami organizmu, których to nie spełniała żywność przetworzona i pełna konserwantów, dominująca na sklepowych półkach. Teraz i my, czytelnicy mamy taką możliwość. Wystarczy pójść do księgarni, a potem pożegnać gotowe dania i powitać nowe, zdrowsze warianty potraw.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Beata Pawlikowska. | ||||||||
Seria: | W Dżungli Zdrowia / Beata Pawlikowska : t. 2 | ||||||||
Hasła: | Odżywianie - higiena Przepisy kulinarne | ||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Burda Publishing Polska, cop. 2014. | ||||||||
Opis fizyczny: | 311, [1] s. : il. (gł. kolor.) ; 20 cm. Powiązane zestawienia: | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Sygnatura: 64
Numer inw.: 46184
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Notka biograficzna:
Pawlikowska, Beata
Urodzona: 11 czerwca 1965
Pisarka, podróżniczka, dziennikarka, tłumaczka, fotograf. Autorka wielu książek i audycji "Świat według blondynki" w Radiu ZET. Samotnie podróżuje i odkrywa świat; także organizuje egzotyczne wyprawy dla innych.
Źródło: lubimyczytać.pl
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) W dżungli zdrowia należy czytać w określonej kolejności:
Tom 1 W dżungli zdrowiaZmieniałam się podczas podróży. Obserwowałam jak działa moje ciało i umysł w różnych krajach, gdzie inaczej żyje się na co dzień, używa się innych składników i przypraw do gotowania jedzenia. W niektórych częściach świata ludzie byli szczupli, zwinni i bardzo uważni. W innych - otyli, powolni i zatrzaśnięci w schematach. To [...] |
Tom 2 Moje zdrowe przepisyZaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja [...] |
Tom 3 Moja dieta cudPróbowałam wielu różnych diet. I przegrywałam, bo robiłam to z nienawiścią do siebie. Aż pewnego dnia zrozumiałam, że ciało podąża za umysłem, a umysł jest kontrolowany przez duszę. I dlatego to, co istnieje w twojej duszy ma najmocniejsze przełożenie na kształt twojego ciała. I tak wymyśliłam Dietę Atlantydzką. Jeżeli [...] |
Tom 4 Największe kłamstwa naszej cywilizacjiCzasami myślę, że ludzkość w naszej części świata zatraciła się w pogoni za zyskiem. Wyprzedała wszystkie swoje diamenty, w zamian przyjmując tanie, plastikowe paciorki w hurtowych ilościach. Prawda zagubiła się w dżunglach bilansów zysków i strat. A my zostaliśmy w dżungli śmieci, na które ciągle ktoś nakleja kolorowe [...] |
Tom 5 Największe skarby naszej cywilizacjiSoczewica i fasola to znakomite źródła białka, migdały i orzechy zawierają dużo magnezu poprawiającego nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a peruwiańska kasza quinoa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W pestkach naszych polskich jabłek, moreli i brzoskwiń kryje się przeciwrakowa witamina B17, miód ma wiele [...] |