Alergie pokarmowe : porady lekarzy i dietetyków
Autor: Jarosz, Mirosław.
Alergia pokarmowa w swej najłagodniejszej formie wywołuje lekki obrzęk warg i jamy ustnej, a w swej najcięższej formie powoduje zapaść naczyniową połączoną z gwałtownym spadkiem ciśnienia. Ta ostatnia reakcja nosi nazwę wstrząsu anafilaktycznego. Aby ochronić się przed tego rodzaju doświadczeniami. trzeba zachowywać nieustanną czujność, wystrzegając się spożywania
przypadkowego jedzenia. Autorzy poradnika sugerują, jak zmodyfikować sposób jedzenia - co jeść, a czego unikać - aby nie dopuścić do takich sytuacji. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze alergolodzy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski ; współaut. Magdalena Nalewczyńska [et al.]. | ||||||||
Seria: | Instytut Żywności i Żywienia Zaleca | ||||||||
Hasła: | Alergia pokarmowa Poradniki | ||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. | ||||||||
Opis fizyczny: | 226 s. ; 21 cm. Uwagi: | Bibliogr. s. 226. | Powiązane zestawienia: | Alergia pokarmowa | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)