Smaki północnej Italii : włoskie opowieści i wspaniałe przepisy
Tyt. oryg.: "Regional foods of Northern Italy : recipes and remembrances,".
Autor: De Blasi, Marlena.
Kontynuacja wspaniałych "Smaków południowej Italii" Marleny de Blasi. Tym razem autorka zabiera nas w podróż po północnej części Włoch. Odwiedzimy aż dziesięć "gastronomicznych regionów", m.in.Toskanię, Umbrię, Lombardię, Piemont, Wenecję Euganejską. Wszędzie tam Marlena de Blasi pojawiała się osobiście, szukając i katalogując smaki regionalnej kuchni. Mieszkała tam, pracowała i
przedewszystkim. gotowała! Jak sama objaśnia, przepisy zamieszczone w tej książce są jedynie "interpretacjami" miejscowych potraw. Niemożliwym byłoby przecież znalezienie substytutu dlalokalnych składników - słodkiego masła wyrabianego w regionie Emilia Romania czy pikantnych papryczek chili, z których słynie region La Marche.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Marlena de Blasi ; przekł. Jacek Konieczny. | ||||||
Hasła: | Kuchnia regionalna - Włochy Poradniki | ||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Literackie, cop. 2011. | ||||||
Opis fizyczny: | 273, [2] s. : il. ; 25 cm. Uwagi: | Indeks. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 8
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 848 95 87
Notka biograficzna:
De Blasi, Marlena
Marlena de Blasi ur. 3 maja 1952 w Schenectady, USA - włoska pisarka, dziennikarka, krytyk kulinarny. Z pochodzenia jest Amerykanką, ale od kilkunastu lat mieszka we Włoszech. Obecnie razem z mężem zajmuje się organizacją wycieczek kulinarnych po Toskanii i Umbrii.
Źródło: wikipedia.org, lubimyczytac.pl