Odpowiedzialność: | Stefan Swieżawski ; rd. Piotr Bikont. | ||||
Hasła: | Kucharstwo - Polska Odżywianie - kultura - Polska - 18-20 w. Świeżawski - rodzina | ||||
Adres wydawniczy: | Kraków Znak 2005 | ||||
Opis fizyczny: | 172, [1] s. : fot., portr. ; 17x24.Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33
Sygnatura: 7097
Numer inw.: 7097
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Swieżawski, Stefan
Urodzony 10 lutego 1907, zmarł 18 maja 2004 roku. Polski historyk filozofii, autor ponad 250 prac naukowych, w tym "Dziejów filozofii europejskiej w XV wieku", najobszerniejszego dzieła w literaturze światowej poświęconego filozofii tego okresu. Był aktywnym członkiem Polskiej Akademii Umiejętności i współzałożycielem Ośrodka Badań nad Filozofią Średniowieczną w PAN-ie. W życiu prywatnym silnie związany ze środowiskami katolickimi skupionymi wokół Tygodnika Powszechnego i Znaku; jako jedyny świecki obserwator z krajów Europy Wschodniej brał udział w obradach II Soboru [>>]