Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20231123163021053342 / Katalog / Szczegóły pozycji

Szabatowe przepisy - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Szabatowe przepisy : 100 receptur na żydowskie dania / Marc Grossman ; tłumaczenie Eliza Kasprzak-Kozikowska.
Okładka pozycji Szabatowe przepisy : 100 receptur na żydowskie dania

Szabatowe przepisy : 100 receptur na żydowskie dania

Tytuł oryginału: : "Recettes shabbat, ".

Autor: Grossman, Marc




100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność. Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora. Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. Chrupiąca chałka, kugel,

czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich. Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią. W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy. Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur. Marc Grossman - potomek Żydów aszkenazyjskich. Dorastał na Manhattanie, obecnie mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi sieć autorskich restauracji. Autor wielu książek kucharskich. W swoich przepisach łączy tradycję z nowoczesnością: kuchnię koszerną z kuchniami świata. Opis wydawcy.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Marc Grossman ; tłumaczenie Eliza Kasprzak-Kozikowska.
Hasła:Kuchnia żydowska
Szabat
Książka kucharska
Publikacja bogato ilustrowana
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Kraków : Znak Koncept, 2023.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:215, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Uwagi:Indeks.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Kulinaria
Powstanie dzieła:2021 r.
Twórcy:Kasprzak-Kozikowska, Eliza. Tłumaczenie

Powiązane zestawienia:Kuchnie świata
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 20548
Numer inw.: 20548
Dostępność: tylko na miejscu

schowek



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy